VID nodotajos audioierakstos Ventspils uzņēmēji apspriež izvairīšanos no nodokļu nomaksas (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš

Pirms nedēļas stāstījām par darba strīdu tiesā, kur darbinieks atklāja, ka daļa algas saņemta aploksnē. Tiesa uz šo informāciju nereaģēja, jo to uzskatīja par Valsts ieņēmumu dienesta kompetenci. Taču VID sūdzību ignorēja. Mūsu rīcībā nonākuši jauni audioieraksti ar ietekmīgu Ventspils uzņēmēju sarunām, kurās apspriests, kā izvairīties no  pilnu darbaspēka nodokļu nomaksas. Lai gan arī šī informācija darīta zināma nodokļu uzraugiem, VID uz to reaģējis kūtri. 

Jāņa Pacviča 13 gadu ilgās attiecības ar Bauskas uzņēmumu “Divupe 2” beidzās ar strīdu, ko darbinieks nolēma risināt tiesā. Lai pierādītu, cik liela kompensācija viņam pienāktos par piespiedu darba kavējumu, atklājas, ka daļu algas viņš saņēmis aploksnē.

2017.gada pavasarī informācija ar visu Bauskas servisu darbinieku maksātajām oficiālajām un neoficiālajām algām par vairākiem mēnešiem bija nosūtīta Valsts ieņēmumu dienestam. Tas sniedza atbildi ziņotājam, ka informācija tiks ņemta vērā kārtējās pārbaudēs. 

Tomēr pēdējos piecos gados VID nav auditējis “Divupi 2”, gluži otrādi, 2017.gadā VID vadība uzņēmumu nosaukusi par uzņēmējdarbības paraugu.

Nodokļu uzraugs devis solījumu pārbaudes firmā tuvākajā laikā neveikt vispār. 

VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes vadītājs nemāk izskaidrot, kāpēc dienests nav sazinājies ar informatoru un ignorējis faktus, kas rada aizdomas par kriminālsodāmām darbībām.

No 2016.gada algu maksāšana aploksnēs ir kriminālsodāms pārkāpums. Aplokšņu algu pierādīšana ir sarežģīta, vajadzīgs informācijas avots uzņēmumā, kad un kur nelegālos maksājumus  izsniedz, lai uzņēmēju varētu pieķert nozieguma vietā. Tāpat jāzina, kādas shēmas izmantotas, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Ja VID būtu sazinājies ar autoservisa darbinieku, iestāde būtu ieguvusi visu nepieciešamo informāciju, taču VID to neizdarīja.

Pēc raidījuma pie mums vērsās zvērināts advokāts Mārtiņš Kvēps. Arī viņš  Valsts ieņēmumu dienestam šajā vasarā sniedzis informāciju par iespējamu izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā. Šāda informācija, kā arī audioieraksti viņa rīcībā nonāca,  gatavojoties ar klientu kādam civilstrīdam tiesā. Vēstuli Valsts ieņēmumu dienestam Mārtiņš Kvēps bija parakstījis ar savu vārdu uzvārdu un nosūtījis šī gada maijā. 

Taču trīs mēnešus no nodokļu uzraugiem nebija nekādas reakcijas. 

“DSG karjeri” pieder pie uzņēmumu grupas, kas nodarbojas ar derīgo izrakteņu- dolomīta ieguvi,  šķembu ražošanu un pārdošanu. “DSG karjeri” apgrozījums ir 6 miljoni, peļņa – vairāk nekā 300 tūkstoši. Kompānija saņēmusi lielus pasūtījumus no valsts uzņēmumiem “Latvijas autoceļu uzturētājs” un “Latvijas Valsts meži”. 

Patiesie labuma guvēji kompānijā ir Ventspils uzņēmēji Igors Skoks, Olafs Berķis un Genādijs Ševcovs.

Mūsu rīcībā ir kompānijas  sapulču audioierakstu fragmenti. Viens no viņiem, kura balss ir līdzīga Igoram Skokam, sapulcē uzsver, ka 50 tūkstoši eiro būtu vajadzīgi skaidrā naudā izmaksām darbiniekiem.

Edgars Veigurs ir bijušais “DSG Karjeri” valdes priekšsēdētājs. Viņš pērn atsaukts no amata uzticības zuduma dēļ un par viņu īpašnieki iesnieguši informāciju tiesībsargājošām iestādēm.  

Uzņēmējam Igoram Skokam bez kapitāldaļām “DSG Karjeri” kopā ar ģimeni pieder vēl vairāki uzņēmumi. Tie pamatā reģistrēti šeit Ventspilī Lielajā prospektā 48, kas ir SIA “Skoks” īpašums. Šajā pašā adresē vienā dienā 2010.gada 28.oktobrī reģistrēti arī trīs mikrouzņēmumi SIA “Ciparnieks” SIA “Viesulis” un SIA “Orkāns” . Visi trīs mikrouzņēmumi nepieder Skokam, bet gan viņa bijušajiem un esošajiem darbiniekiem. 

Ka Skoks saka, ka par ierakstiem runās tikai tad, ja kāda iestāde prasīs, pagaidām nav prasījusi. Mikrouzņēmumus pēc šī gada vairs neizmantos.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu