Covid-19: Vācijā uz Ziemassvētku laiku slēgs lielu daļu veikalu un skolas

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijā no trešdienas tiks ieviesti ļoti stingri ierobežojumi Covid-19 izplatības apturēšanai. Līdz 10.janvārim būs pieejami tikai pirmās nepieciešamības preču veikali un pakalpojumi, kā arī būs slēgtas skolas un bērnudārzi.

Kanclere Angela Merkele par jaunajiem ierobežojumiem vienojusies ar visu 16 federālo zemju vadītājiem.

Merkele svētdien preses konferencē norādīja, ka valstij steidzami jāaptur Covid-19 inficēšanās rādītāju eksponenciālais pieaugums, citādi veselības aprūpes sistēma netiks galā ar slimības otro vilni.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem, līdz 10.janvārim būs slēgti visi veikali un pakalpojumi, kas nav pirmās nepieciešamības.

Slēgtas būs arī frizētavas, kurām līdz šim bija atļauts turpināt darbu.

Skolas tiek aicinātas nodrošināt mācības attālināti un pagarināt ziemas brīvlaiku līdz 10.janvārim. Slēgti būs arī bērnudārzi, taču vecākiem būs iespēja doties apmaksātā atvaļinājumā, lai pieskatītu bērnus.

Darba devēji tiek aicināti iespēju robežās nodrošināt attālinātā darba iespējas.

Reliģiski pasākumi baznīcās, sinagogās un mošejās ir atļauti, ievērojot higiēnas nosacījumus, taču kopīga dziedāšana ir aizliegta.

Plānots, ka federālajās zemēs no 24. līdz 26.decembrim ierobežojumi tiks nedaudz atviegloti, lai ģimenes Ziemassvētkus varētu svinēt kopā.

Šajā laikā mājsaimniecības varēs uzņemt līdz četriem pieaugušajiem, kas ir tuvi ģimenes locekļi, un neierobežotu skaitu bērnu līdz 14 gadiem.

Merkele ieteikusi ģimenes locekļiem, kuri plāno svētkus svinēt kopā, pirms tam nedēļu pašizolēties, lai būtu droši, ka nav saslimuši un nevar inficēt citus.

Nebūs ļauts iegādāties pirotehniku Jaunajam gadam, kā arī aizliegts sabiedriskās vietās lietot alkoholu.

"Ar 2.novembrī ieviestajiem pasākumiem nebija pietiekami," norādīja Merkele. "Veselības aprūpes sistēma ir ļoti noslogota, un mūsu mērķis vienmēr ir bijis novērst veselības aprūpes sistēmas pārslodzi."

Jauno ierobežojumu mērķis ir samazināt  inficēšanās tempu līdz tādam līmenim, kad atkal iespējams izsekot saslimušo kontaktpersonas. Augsto saslimšanas rādītāju dēļ pašlaik tas nav iespējams.

Roberta Koha institūts svētdien ziņoja par 20 200 jauniem inficēšanās gadījumiem Vācijā, kā arī 321 jaunu nāves gadījumu. Piektdien Vācijā tika reģistrēts rekordaugsts jauno inficēto skaits - 29 875.

Mediķi brīdinājuši, ka vairākos Vācijas reģionos brīvi palikuši tikai 5% līdz 10% gultasvietu intensīvās aprūpes nodaļās.

Foto: Covid-19 otrais vilnis Vācijā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu