Kloviņš: Cilvēcei ir ļoti paveicies, ka vakcīnas izstrādātas tik ātri (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Biomedicīnas centra direktors Jānis Kloviņš.
Biomedicīnas centra direktors Jānis Kloviņš. Foto: Ieva Čīka/LETA

Risks saslimt un nomirt ar Covid ir daudz lielāks nekā jebkurš vakcīnas blakusefekts, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Latvijas Biomedicīnas un studiju centra direktors Jānis Kloviņš.

Komentējot izskanējušo informāciju, ka jaunais Lielbritānijā radies vīrusa paveids ir par 70% lipīgāks nekā parastais koronavīruss, Kloviņš norādīja, ka jaunais paveids palielina vidējo tālāk inficēto personu skaitu par 0,4.

"Pieņemsim, ja pirms tam viens cilvēks ar ierasto vīrusa variantu to nodotu tālāk vēl diviem cilvēkiem, tad tagad viņš tālāk var nodot 2,4.

Pēc būtības tas nav nekas neapstādināms."

Viņš atklāja, ka mūsu pašu zemē atklātais "Latvijas variants" fiksēts aptuveni 15% no kopējā Latvijā reģistrētā Covid-19 gadījumu skaita."

Lai gan vīrusa dažādās variācijas maina tā izpausmes, eksperts norādīja, ka iespēja, ka vīruss kļūs nāvējošāks, ir maza.

"Lipīgums ir tas virziens, kurā tam ir priekšrocība attīstīties."

Eksperts noraidīja bažas, ka vakcīna pret jauno koronavīrusu ar laiku kļūs neefektīva, līdzīgi kā tas ir ar gripas vīrusu. "Gripas gadījumā mēs runājam par vairākiem vīrusiem, kas mainās gadu no gada. Šajā gadījumā tas tomēr ir viens vīruss. Atkārtota vakcīna varētu šo situāciju risināt."

Ir atrasti gadījumi, kad cilvēka ģenētiskais kods ietekmē Covid-19 sekas pēc saslimšanas. "Trešajā hromosomā ir kāds ģenētiskais variants, kas divas reizes palielina iespējamību, ka Covid-19 slimības gaita būs smaga."

Ģenētika gan ir tikai viens no vairākiem bioloģiskajiem faktoriem, kas ietekmē katras personas Covid-19 slimības gaitu.

Kloviņš izteica slavinājuma vārdus izstrādātajām vakcīnām, uzsverot, ka

"cilvēcei ir ļoti paveicies, ka vakcīnas izstrādātas tik ātri".

Lai gan vakcīnas izstrādes tempi bijuši negaidīti ātri, eksperts norādīja, ka nav pamata apšaubīt to efektivitāti. "Mēs visi zinām, ka tā ir paātrinātā kārtība. Bet

šobrīd rezultāti ir ļoti pārliecinoši."

"Drošumu nosaka eksperimenti, kas parāda, cik tas ir droši. Bet ātrums skaidrojams ar to, ka šī ir pirmā vakcīna, kuras izstrādē izmantots vienkārši pliks gēns, ietērpts nelielā tauku bumbiņā."

"Katrā valstī nepieciešams vakcīnas efektivitāti monitorēt."

Kloviņš uzsvēra, ka vakcinēties ir daudz drošāk nekā no potes atteikties. "Alternatīva ir daudz riskantāka, tā pielīdzināma nokāpšanai no ietves uz brauktuvi."

"Risks saslimt un nomirt ar Covid ir daudz lielāks nekā jebkurš vakcīnas blakusefekts,"

pauda eksperts.

"Vakcīna ir daudz drošāka nekā citas metodes, jo ir ļoti maz imunogēno faktoru.

Tajā nav ne vīrusa, ne vīrusa proteīna vai kāda piesārņojuma. Tā ir salīdzinoši tīra viela, kas mūsu organismā jau eksistē."

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu