Reģionu ģimenes ārstus uztrauc neskaidrība par aizsarglīdzekļu nodrošinājumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ģimenes ārstus Latvijas reģionos satrauc neskaidrība par darbam nepieciešamo individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu nodrošinājumu, kā arī par iespējamu ambulatoro pakalpojumu ierobežošanu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska.

Viņa informēja, ka individuālie aizsarglīdzekļi ģimenes ārstiem pagaidām pietiek tikai tuvākajām divām nedēļām, kā tas arī iepriekš bija plānots, bet neesot skaidrības par kārtību, kādā notiks nākamais aizsarglīdzekļu pievedums, lai nodrošinātu nepārtrauktību. Par šo jautājumu ģimenes ārstiem trešdien, 30.decembrī, esot plānota saruna ar Veselības ministrijas pārstāvjiem.

"Ārkārtas stāvoklis veselības aprūpē uzliek savus rāmjus, diemžēl tas liek rīkoties arī daudz straujāk, un mums ir jābūt skaidrai zināšanai par aizsarglīdzekļiem, jo strādājam tiešām ļoti saspringtā režīmā. Nedod dievs, ja ģimenes ārstu praksēs nebūs pamatlietu, lai nodrošinātu pacientu aprūpi," sacīja Kozlovska.

Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente arī pauda satraukumu par neziņu, vai tuvākajā nākotnē tomēr netiks nolemts ierobežot plānveida ambulatoro pakalpojumu sniegšanu. Šī neziņa apgrūtina hronisko pacientu aprūpes plānošanu, kas arī ir ļoti būtiska, skaidroja Kozlovska.

"Nevar teikt, ka hronisko pacientu aprūpe ir nesvarīga. Tā ir ļoti svarīga. (..) Daudzas smagās hroniskās slimības mūsu valstī vienalga ir pirmajā vietā gan saslimstības, gan mirstības ziņā. Pakalpojuma iespējamā atlikšana mūs visus ļoti satrauc," izteicās reģionu ģimenes ārstu pārstāve.

Komentējot darba apjomu Covid-19 pandēmijas laikā, viņa atzina, ka darba ir ļoti daudz. Piemēram, pirmdien viņas komanda esot apkalpojusi ap 90 pacientu, no kuriem apmēram 25 bijuši Covid-19 pozitīvi vai kontaktpersonas. Kozlovska norādīja, ka tieši šīs konsultācijas esot ļoti laikietilpīgas un psiholoģiski smagas, jo pacienti esot nobijušies, it sevišķi, ja tiem parādījušies nopietni simptomi, piemēram, elpas trūkums.

Komentējot gatavību vakcinēties, Kozlovska norādīja, ka reģionu ģimenes ārstu vidū tā esot augsta, taču daudzi pacienti uz vakcīnu tomēr raugās ar nelielām aizdomām. Kopumā gan pacientu attieksme pret vakcināciju pakāpeniski mainās uz labo pusi, rezumēja Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu