Lielbritānijas tiesa atsakās izdot Asanžu ASV (5)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas tiesa noraidījusi ASV prasību izdot vietnes "WikiLeaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu, jo viņa psiholoģiskās veselības dēļ šāds solis būtu "cietsirdīgs", vēsta aģentūra AP.

Baraitsera sacīja, ka ASV Asanžs atrastos apcietinājumā gandrīz pilnīgā izolācijā un, iepazinusies ar paredzamo apcietinājuma apstākļu un procedūru aprakstu,  viņa konstatējusi, ka šīs procedūras nenovērsīs to, ka Asanžs var atrast iespēju izdarīt pašnāvību.

Tiesnese arī deva rīkojumu atbrīvot Asanžu no apcietinājuma.

49 gadus vecajam Austrālijas pilsonim Asanžam ASV izvirzītas 18 apsūdzības saistībā ar tūkstošiem slepenu ASV dokumentu publicēšanu vietnē "WikiLeaks" 2010.gadā. Šajos dokumentos bija informācija par ASV militārajām operācijām Irākā un Afganistānā, kā arī ASV vēstniecību ziņojumi.

Par šīm apsūdzībām viņam var piespriest līdz 175 gadu cietumsodu.

ASV valdība solījusi Lielbritānijas lēmumu pārsūdzēt.

Asanžs gandrīz septiņus gadus slēpās Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tika turēts aizdomās par savu līdzstrādnieču izvarošanu. Pagājušā gada novembrī Zviedrijas prokuratūra beidza izmeklēšanu šajā lietā.

Pērn aprīlī Asanžs no vēstniecības tika izlikts, un Lielbritānijas policija viņu aizturēja.

Lielbritānijas tiesa piesprieda viņam 50 nedēļu cietumsodu par atbrīvošanas nosacījumu pārkāpšanu 2012.gadā. Toreiz Asanžs pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma, kas viņam bija noteikts saistībā ar Zviedrijas izdošanas prasību, taču lūdza patvērumu Ekvadoras vēstniecībā, jo baidījās, ka varētu tikt izdots ASV.

50 nedēļu sodu Asanžs jau ir izcietis, tomēr atrodas apcietinājumā saistībā ar ASV izdošanas prasību.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu