PVO ekspertu grupa ieradusies Uhaņā (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ekspertu grupa, kura pētīs Covid-19 pandēmijas izraisīšanos, ieradusies Ķīnas vidienes pilsētā Uhaņā, ceturtdien apstiprināja amatpersonas.

Pēc ierašanās zinātniekiem veikti testi uz koronavīrusu un viņiem divas nedēļas būs jāatrodas karantīnā.

Ķīnas Veselības ministrija pirmdien paziņoja, ka eksperti sadarbosies ar Ķīnas zinātniekiem, lai noskaidrotu, vai iespējams izsekot vīrusu līdz tā izcelsmei.

Misijai bija darbs jāsāk jau pagājušo otrdien, tomēr eksperti nebija saņēmuši no Ķīnas vajadzīgās atļaujas, arī vīzas.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebrejesuss pagājušajā nedēļā pauda vilšanos par Ķīnas kavēšanos ar atļauju izsniegšanu, bet Pekina paziņoja, ka sagatavošanās vēl nav pabeigta.

Ķīnas valdība stigri kontrolē izpēti par jaunā koronavīrusa izcelsmi, savukārt Pekinas oficiālie mediji aktīvi izplata informāciju, ka vīruss patiesībā ir izcēlies citur.

Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji vēl nesen apgalvoja, ka "arvien lielāks skaits pētījumu apliecina - pandēmiju, visticamāk, izraisījuši vairāki atsevišķi uzliesmojumi daudzās pasaules vietās".

Ķīnas varasiestādes norādījušas uz neapstiprinātām ziņām, ka vīruss vispirms, iespējams, parādījies citās valstīs. Varasiestādes arī apgalvojušas, ka vīrusa pēdas uz saldētām precēm ir pierādījums, ka vīruss varētu būt nonācis Ķīnā no ārzemēm.

"Kopš pandēmijas izcelšanās Ķīna bijusi atvērta un caurredzama komunikācijā un sadarbībā ar PVO par vīrusa izcelsmes noskaidrošanu," pirmdien sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Viņš norādīja, ka februārī un jūlijā, kad Ķīna aktīvi cīnījās pret jauno koronavīrusu, Pekina divreiz uzaicinājusi PVO ekspertus uz Ķīnu, organizējusi videokonferences un zinātnieku forumus un dalījusies informācijā, kas tai pieejama par vīrusa izcelsmi.

Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis arī uzsvēra, ka PVO būtu jāveic līdzīgi pētījumi arī citās valstīs un reģionos.

Pētnieki uzskata, ka vīruss, visticamāk, cēlies no sikspārņiem Ķīnas dienvidos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu