Covid-19 Uhaņā cirkulēja arī pēc tam, kad viss šķita beidzies (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Uhaņa
Uhaņa Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā aplēsts, ka 2020. gada pavasarī Uhaņā bija tūkstošiem cilvēku, kuri bija inficējušies ar koronavīrusu, tomēr bija asimptomātiski.

“SARS-CoV-2” - vīruss, kas izraisa slimību “Covid-19”, - pirmo reizi tika atklāts 2019. gadā Uhaņā. Pilsēta drīz vien kļuva par epicentru tam, ko mēs tagad pazīstam kā Covid-19 pandēmiju. Inficēšanās gadījumu skaits savu zenītu sasniedza 2020. gada februārī, bet marta beigās, pateicoties stingrajiem ierobežojumiem, Uhaņā bija vairs tikai daži inficēšanās gadījumi. Aprīlī pilsētā tika izbeigta mājsēde, un tā paša mēneša beigās pilsēta tika pasludināta brīva no vīrusa.

Tomēr jaunais pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS Neglected Tropical Diseases”, liecina pretējo. Proti, Uhaņas Universitātes pētnieki izanalizēja vairāk nekā 63 tūkstošus asins paraugu, kas tika savākti no 6. marta līdz 3. maijam Uhaņā. Visi pētījuma dalībnieki bija veseli, kā arī tika novēroti pirms atgriešanās darbā.

Pētnieki pārbaudīja, vai asins paraugos ir antivielas pret SARS-CoV-2. Īpašu uzmanību viņi pievērsa IgG antivielām, kas organismā paliek ilgāk un liecina par kādreizēju infekciju ar SARS-CoV-2, kā arī IgM antivielām, kas organismā paliek relatīvi īsu laiku un liecina par to, ka cilvēks ir inficējies vai pavisam nesen bijis inficējies ar SARS-CoV-2.

To pētījuma dalībnieku, kuru asinīs bija kāda no šīm antivielām, bija 1,7%. Tas ir krietni vairāk nekā ārpus Hubei provinces, kur tie ir 0,4%. Turklāt zinātnieki atklāja, ka IgM, kas liecina par infekcijas klātbūtni vai nesenu inficēšanos, Uhaņā bija teju 0,5%. Salīdzinoši citās Ķīnas daļās tas bija 0,07%.

Izpētot “IgM” līmeni Uhaņā 2020. gada pavasarī, zinātnieki varēja aplēst, ka šajā  periodā inficējušies, bet asimptomātiski bija tūkstošiem cilvēku.

“Secinājums ir tāds, ka pēc Covid-19 klīnisko gadījumu izbeigšanās Uhaņā joprojām eksistēja liels skaits asimptomātisko vīrusa pārnēsātāju,” rakstīja pētnieki.

Zinātnieki aprēķināja, ka Uhaņā, kurā ir aptuveni 10 miljoni iedzīvotāju, pētījumā minētajā periodā aptuveni 168 tūkstoši cilvēku bija inficējušies ar koronavīrusu. Tas ir krietni vairāk nekā iepriekš minētie 50 tūkstoši.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu