Vašingtonā noris Baidena inaugurācijas ceremonija (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Džo Baidena inaugurācija
Džo Baidena inaugurācija Foto: SCANPIX

Nākamais ASV prezidents Džo Baidens trešdien ieradies Kapitolijā uz inaugurācijas ceremoniju.

 

Viņu pavada dzīvesbiedre Džila Baidena, kā arī nākamā viceprezidente Kamala Harisa ar savu dzīvesbiedru Dagu Emhofu.

Ceremoniju ar runu atklāja senatore Eimija Klubušāra, atgādinot par uzbrukumu Kapitolijam, kuru pirms divām nedēļām sarīkoja līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji.

"Šī ir diena, kad mūsu demokrātija saņemas, notrauc putekļus un dara to, ko Amerika vienmēr darījusi - dodas uz priekšu kā Dieva vadīta nācija, nesašķelta, nesot brīvību un taisnību visiem," uzsvēra Klobušāra.

Četrotne divu kongresmeņu pavadībā kopā uzkāpa pa Kapitolija kāpnēm un tad uz brīdi pagriezās, lai pamātu pašķidrajam skatītāju pūlim un televīzijas kamerām.

Paredzēts, ka

plkst.19.00 pēc Latvijas laika 78 gadus vecais Baidens kā 46.Savienoto Valstu prezidents dos amata zvērestu,

kuru pieņems Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss.

Baidena priekštecis Donalds Tramps, laužot tradīciju, jau iepriekš trešdien atstājis Balto namu un devies uz Floridu.

Tramps ir pirmais ASV prezidents pēdējo 150 gadu laikā, kas, atstājot amatu, nepiedalās sava pēcteča inaugurācijas ceremonijā.

Pati ceremonija pandēmijas dēļ būs maza. Uz skatuves, ievērojot sociālo distancēšanos, sēdēs 200 viesu, bet oficiālās ceremonijas vērošanai pieejams tikai 1000 biļešu, lai gan agrākās ceremonijās tika izdalīts līdz 200 000 biļešu.

Normālos apstākļos uz inaugurāciju Vašingtonā ierodas simtiem tūkstošu cilvēku, turklāt uz prezidenta Baraka Obamas pirmo inaugurāciju ieradās aptuveni divi miljoni cilvēku.

Taču šogad svinības būs "ārkārtīgi ierobežotas" un Baidena komanda aicinājusi amerikāņus nedoties uz galvaspilsētu un šo aicinājumu pēc aizejošā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju iebrukuma Kapitolijā vairākkārtīgi atkārtojušas arī Kolumbijas apgabala varasiestādes.

Kolumbijas apgabalā jau ir spēkā ārkārtas stāvoklis un tas paliks spēkā arī inaugurācijas dienā.

Varasiestādes ir pastiprinājušas drošības pasākumus un noslēgušas lielas galvaspilsētas daļas.

Par drošību inaugurācijas ceremonijas laikā atbild Slepenais dienests, taču iesaistīti arī daudzi citi militārie un tiesībsargājošie dienesti, tostarp Nacionālā gvarde, Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un policijas departamenti.

Uz inaugurācijas ceremoniju ieradīsies aptuveni 25 000 Nacionālās gvardes karavīru no visas valsts, kas ir vismaz divarpus reizes vairāk nekā iepriekšējās inaugurācijas ceremonijās.

Nenotiks arī parastā karaspēka parāde Pensilvānijas avēnijā līdz Baltajam namam, bet tā vietā organizatori solījuši "virtuālu parādi" visā ASV.

Baidena inaugurācijas svinību televīzijas programmu, ko pārraidīs lielie Savienoto Valstu televīzijas kanāli, vadīs godalgotais amerikāņu kinoaktieris Toms Henkss.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu