ES pēc strīda ar "AstraZeneca" draud ierobežot Covid-19 vakcīnu eksportu

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
"AstraZeneca" Covid-19 vakcīna
"AstraZeneca" Covid-19 vakcīna Foto: Gareth Fuller/AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) brīdinājusi, ka ierobežos dalībvalstīs saražoto vakcīnu eksportu. Šādu soli ierosinājis strīds ar farmācijas kompāniju "AstraZeneca" par kavēšanos ar vakcīnu piegādi, vēsta raidorganizācija BBC.

Pagājušonedēļ "AstraZeneca" brīdināja, ka tās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienībai (ES) būs "mazākas, nekā sākotnēji bija gaidāms", jo šīs vakcīnas ražotnē ir sarucis ražošanas apjoms.

Arī ASV farmācijas uzņēmums "Pfizer" un vācu kompānija "BioNTech" norādījuši, ka pieejamo vakcīnu skaits būs mazāks nekā plānots. Līdz ar to palēnināsies vakcinājas temps ES.

Eksporta ierobežojumi varētu ietekmēt ES pametušajai Lielbritānijai pieejamo vakcīnu apjomu. Tā iepērk Beļģijā ražotas "Pfizer"-"BioNTech" vakcīnas.

ES veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu iepriekš norādījusi, ka ES "rīkosies tā, lai pasargātu savus pilsoņus". Viņa sacīja, ka ES uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar Covid-19 vakcīnu ražošanu, vajadzēs "iepriekš ziņot, kad tie vēlēsies eksportēt vakcīnas uz trešajām valstīm".

Lielbritānijas Covid-19 vakcīnu programmas ministrs Nadims Zahavi brīdinājis par "vakcīnu nacionālisma strupceļu". "Neviens nav drošībā, kamēr visa pasaule nav drošībā," viņš uzsvēra.

ES jau saņēmusi kritiku par lēno Covid-19 vakcinācijas procesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu