Ungārija vienkāršo Krievijas un Ķīnas Covid-19 vakcīnu apstiprināšanu (3)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir izdevis dekrētu, kas vienkāršo ārkārtas apstiprinājuma piešķiršanu Covid-19 vakcīnām no Krievijas un Ķīnas.

Dekrēts paredz, ka nākotnē būs iespējams lietot vakcīnu Ungārijā ar zināmiem nosacījumiem, nepieprasot atsevišķu tās izvērtējumu no Ungārijas medikamentu un veselības iestāžu puses.

Dekrēts, kas ceturtdien publicēts valdības ziņotājā, paredz vakcīnas automātisku apstiprināšanu, ja ir izpildīti divi nosacījumi.

Pirmais nosacījums ir tāds, ka attiecīgā vakcīna jau ir apstiprināta Eiropas Savienībā (ES) vai Lielbritānijā, vai ar to tiek vakcinēti iedzīvotāji vismaz trīs valstīs, no kurām viena ir ES dalībvalsts vai kandidātvalsts. Otrais nosacījums ir tāds, ka ar attiecīgo preparātu jau ir vakcinēti vismaz miljons cilvēku.

Abi nosacījumi ir piemēroti Covid-19 vakcīnām, kuras izstrādājušas Krievija un Ķīna un ar kurām jau ir vakcinēti daudz cilvēku. Šīs vakcīnas jau lieto ES kandidātvalsts Serbija, tātad pirmais nosacījums ir izpildīts.  

Ungārija pagājušonedēļ kļuva par pirmo ES valsti, kas pasūtīja divus miljonus devu Krievijā izstrādātās Covid-19 vakcīnas "Sputņik V". Viena no divām Ungārijas iestādēm ir piešķīrusi ārkārtas apstiprinājumu šai vakcīnai, lai gan eksperti ir pauduši ierunas saistībā ar nepilnībām klīnisko izmēģinājumu dokumentācijā.

Orbāns arī grib, lai Ungārija iepirktu un izmantotu lielos daudzumos Ķīnas uzņēmuma "Sinopharm" ražoto vakcīnu, kas vēl nav saņēmusi ārkārtas apstiprinājumu Ungārijā. Saskaņā ar jauno dekrētu šāds apstiprinājums tai var tikt piešķirts automātiski.  

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu