Saeimas Ārlietu komisija pieprasa Navaļnija atbrīvošanu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rihards Kols, opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs
Rihards Kols, opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs Foto: Paula Čurkste/LETA, Reuters/Scanpix. Kolāža:TVNET

Saeimas Ārlietu komisija šodien pieņēma paziņojumu, kurā pieprasa nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot Krievijas opozīcijas vadošo politiķi Alekseju Navaļniju, kā arī veikt izmeklēšanu par viņa saindēšanu, aģentūru LETA informēja komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (NA).

Pēc deputāta Jāņa Dombravas (NA) ierosinājuma paziņojums pieņemts arī saistībā ar demokrātiskās opozīcijas apspiešanu un vajāšanu Krievijā.

Ārlietu komisija pieņemtajā paziņojumā stingri nosoda Krievijas varas iestāžu veikto prettiesisko, politiski motivēto Navaļnija aizturēšanu pēc viņa atgriešanās Krievijā, ar ko kaimiņvalsts varas iestādes tiecoties apklusināt opozīciju un valdošās iekārtas kritiķus.

Latvijas parlamentārieši norāda, ka jau pērn 20.augustā, Navaļnijs Krievijā kļuva par nežēlīga nozieguma upuri - viņu mēģināja noindēt, izmantojot Krievijā izstrādātu nervus paralizējošu kaujas vielu no "Novičok" grupas, un Krievija par to joprojām nav sākusi kriminālizmeklēšanu.

Deputāti iesaka Latvijas Ārlietu ministrijai aktīvi aicināt starptautiskos partnerus ieņemt aktīvu nostāju šajā jautājumā un būtiski pastiprināt Eiropas Savienības (ES) atbildes soļus, ieviešot ierobežojošus pasākumus.

Ārlietu komisija aicina Krievijas valsts iestādes nekavējoties izbeigt politisko oponentu un sabiedrisko aktīvistu, tajā skaitā, nevalstiskās organizācijas "Fonds cīņai ar korupciju" pārstāvju vajāšanu, iebiedēšanu un apspiešanu, kā arī citus cilvēktiesību pārkāpumus pret viņiem.

Latvijas parlamentārieši rosina Krievijas kā ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli un ANO Cilvēktiesību padomē ievēlētu valsti rūpēties par ANO Statūtos nostiprināto principu un cilvēktiesību ievērošanu savā valstī.

Krievija ir uzņēmusies Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas un citas starptautiskās saistības cilvēktiesību jomā kā Eiropas Padomes, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas un ANO dalībvalsts, atgādināts Saeimas Ārlietu komisijas paziņojumā.

Komisija šodienas paziņojumu pieņēmusi, reaģējot uz 17.janvārī notikušo Navaļnija - vadoša Krievijas opozīcijas politiķa, jurista un pretkorupcijas aktīvista - aizturēšanu Maskavā, Krievijā. Deputāti norāda, ka Navaļnijs arī jau iepriekš ticis aizturēts, apcietināts un notiesāts procesos, ko Eiropas Cilvēktiesību tiesa, cita starpā, ir atzinusi par politiski motivētiem, pārkāpjot viņa tiesības uz brīvību un pretrunā taisnīgas tiesas principiem.

Ārlietu komisijas deputāti atgādina par Krievijas starptautiskajām saistībām, kas prasa tiesiskuma principu ievērošanu un cilvēka tiesību un brīvību aizsardzību un to, ka politiskās opozīcijas aizturēšana ir pretrunā ar šīm saistībām.

Deputāti norāda arī uz starptautiskās sabiedrības izteikto nosodījumu Navaļnija aizturēšanai, kā arī to, ka, saskaņā ar Ķīmisko ieroču konvenciju jebkuru personas indēšanas mēģinājumu, izmantojot neiroparalītisku vielu, uzskata par ķīmisko ieroču izmantošanu, un ka ķīmisko ieroču izmantošana - neatkarīgi no tā, kas un kādos apstākļos to dara - ir nopietns starptautisko tiesību un starptautisko cilvēktiesību standartu pārkāpums.

Kā ziņots, Krievijas varas iestādes tiesā pieprasījušas Navaļnijam piespriesto trīsarpus gadu nosacīto cietumsodu nomainīt pret reālu ieslodzījumu.

Navaļnija atbalstītāju demonstrācijās sestdien Krievijā atbilstoši aktīvistu aplēsēm piedalījās no 250 000 līdz 300 000 cilvēku. Navaļnija atbalsta akcijas notika visā Krievijā - no Habarovskas, Tālajos austrumos, līdz Kaļiņingradai pie Baltijas jūras, arī Maskavā un Sanktpēterburgā.

Navaļnija līdzgaitnieki aicina uz jaunu protesta akciju pret politiķa apcietināšanu, kas paredzēta svētdien, 31.janvārī. Cilvēki aicināti protestēt pret valdību pie Federālā drošības dienesta ēkas Maskavā un Krievijas prezidenta Vladimira Putina administrācijas birojiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu