Par 600 000 eiro gadā plāno nodrošināt jaudīgu internetu Latvijas skolās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno par 600 000 eiro gadā nodrošināt jaudīgu internetu Latvijas skolās, īstenojot projektu "Jaudīgs internets ikvienai Latvijas skolai", šodien preses konferencē informēja izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

IZM ir parakstījusi memorandu ar sadarbības partneriem par interneta datu pārraides iespēju palielināšanu skolās.

Pērn IZM aptaujā par interneta pieejamību Latvijas skolās noskaidrojusi, ka katrai trešajai Latvijas skolai nav pieejams kvalitatīvs interneta pārklājums. Vienlaikus mūsdienu tehnoloģiju attīstība un jau izveidotā datu pārraides infrastruktūra Latvijā var nodrošināt daudzreiz lielāku datu pārraides apjomu par samērīgām izmaksām.

Ministre informēja, ka Latvijas vadošie telekomunikāciju operatori un SIA "Mikrotīkls" kopā ar Rīgas Biznesa skolas (RBS) studentiem ir izveidojuši darba grupu, lai nodrošinātu mācību procesam nepieciešamu interneta jaudu, jo patlaban skolās situācija ir ļoti atšķirīga.

Šuplinska uzteica RBS studentus, kuri studiju procesā ir izstrādājuši vietni " kurā ir kartēta interneta jaudas detalizēta tehniskā informācija, ko ikviens interesents var apskatīt, lai katrai izglītības iestādei rastu vislabāko risinājumu.

RBS studentu projekta grupas vadītājs Kārlis Kurgs norādīja, ka projekta "Jaudīgs internets ikvienai Latvijas skolai" konsultatīvā darba grupa sniegs konsultācijas skolām un to pārstāvjiem, lai padziļināti izskatītu skolu esošās situācijas un rastu labākos risinājumus katrā konkrētajā situācijā, krasi nepalielinot interneta pakalpojumu izmaksas.

IZM, konsultējoties ar projekta partneriem, strādā pie uzlabota institucionāla risinājuma, kas ilgtermiņā nodrošinātu Latvijas skolu tehnoloģiskā nodrošinājuma pastāvīgu attīstību.

IZM parlamentārais sekretārs Reinis Znotiņš uzsvēra, ka divu tuvāko mēnešu laikā ir plānots rast risinājumu tām 280 Latvijas skolām, kurās interneta jauda ir nepietiekama. Interneta apmaksai būs nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta.

Šuplinska skaidroja, ka no Eiropas Savienības (ES) fondiem Covid-19 seku mazināšanai vispārizglītojošo un profesionālās izglītības iestāžu digitalizācijai atvēlēti 

10,5 miljoni eiro, ko papildina arī pašvaldību līdzfinansējums. Savukārt no Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma vidusskolu tīkla sakārtošanai, veicinot reģionāli nozīmīgu vidusskolu ar paplašinātu izglītības programmu piedāvājumu izveidi jaunveidojamajās pašvaldībās iezīmēti 30,7 miljoni eiro. No nākamā ES fondiem nākamajā plānošanas periodā izglītības iestādēm  pilnveidotā satura ieviešanai vēl ir nepieciešami aptuveni 72 miljoni eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu