Pasaulē slavenākajai tērauda figūriņai šodien aprit 110 (1)

Ekstāzes gara stāsts
Spirit of Ecstasy Foto: Rolls-Royce
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X

Čārlzs Rolss un Henrijs Roiss par kopīga autobūves uzņēmuma veidošanu vienojās 1904.gada Ziemassvētkos, tomēr Spirit of Ecstacy figūriņa Rolls-Royce mašīnas sāka rotāt tikai pēc 1911.gada 6.februāra, kas uzskatāms par jutekliskā tēla dzimšanas dienu. 

Spirit of Ecstacy (Ekstāzes Gars) stāsts sākas ar Lordu Montagū no Boljo Anglijas dienvidos (1866–1929), kurš tiek uzskatīts par vienu no Lielbritānijas automobilistu kultūras pamatlicējiem, jo cita starpā bija žurnāla The Car Illustrated dibinātājs un redaktors. Kādā jaukā 1909.gada dienā lords Montagū uzrunāja žurnāla ilustrāciju autoru Čārlzu Saiksu (1875-1950), lai viņš izgatavo stilīgu talismanu lorda Rolls-Royce Silver Ghost izrotāšanai. Tā kā Saikss bija ne tikai ilustrators, bet arī tēlnieks, uzdevuma izpilde viņam lielas grūtības nesagādāja. Pēc neilga laika bija gatava bronzā atlieta noslēpumainas sievietes figūriņa plandošā lakatā, un savu darbu Saikss nodēvēja par The Whisper (Čuksts). Tas kopā ar vēlāk radītajiem Ekstāzes Gara variantiem ir aplūkojams Boljo Nacionālā Motormuzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, savukārt daudzi Saiksa reklāmas un žurnālu vāku dizaini ir saglabāti Viktorijas un Alberta muzejā Londonā. ​

The Whisper
The Whisper Foto: Rolls-Royce

Ziņa par skaisto rotājumu ātri apceļoja automobilistu aprindas un drīz vien citi Rolls-Royce automobiļu īpašnieki ķērās atdarināt lorda Montagū mašīnas rotājumu.

Viens veiksmīgi, cits mazāk veiksmīgi, un tieši šis apstāklis zināmā mērā sadusmoja tā laika Rolls-Royce ģenerāldirektoru Klodu DŽonsonu, kurš, lai izbeigtu ķēmošanos ar Čuksta atdarinājumiem, vērsās pie Saiksa ar lūgumu radīt zīmola oficiālo emblēmu.

The Wisper pārveidotā versija kļuva par figūriņu, ko nu jau 110 gadus visā pasaulē pazīst kā Spirit of Ecstacy.

Dizains tika reģistrēts kā uzņēmuma intelektuālais īpašums 1911.gadā un kļuva gan par Rolls-Royce raksturīgo iezīmi, gan par vienu no slavenākajām emblēmām pasaulē. Sākotnēji tā bija iespaidīgs veidojums septiņu collu (apmēram 18 cm) augstumā, taču šobrīd Spirit of Ecstacy ir aptuveni par pusi mazāka - 3 ¾ collas (9,5 cm) augsta.

Interesants fakts figūras vēsturē ir dažādās valstīs pagājušā gadsimt septiņdesmitajos gados īstenotie centieni šo talismanu drošības apsvērumu dēļ aizliegt.

Šveicē klientiem vispār nebija atļauts viņu publiski izrādīt, tādēļ, saņemot savas automašīnas, viņa atrada figūriņas guļam cimdu nodalījumā. 

Rolls-Royce gan atrada elegantu izeju no šīs situācijas, radiatora režģī iestrādājot figūriņas pamatni ar atsperes mehānismu, liekot elegantajai dāmai pazust radiatora režģī. Mūsdienās šī kustība, kas nodēvēta par pamošanos vai pacelšanos, notiek pilnīgi automātiski vai arī ar pogas nospiešanu.

Spirit of Ecstasy
Spirit of Ecstasy Foto: Rolls-Royce

Līdz 1999. gadam figūriņas tika izgatavotas, izmantojot tā dēvēto "zaudētā vaska" jeb vaska aizvietošanas metodi, kuras pirmsākumi meklējami pirms vairāk nekā 5000 gadiem.  Čārlzs Saikss ar meitas Žozefīnes palīdzību šajā tehnikā figūriņas izgatavoja, pats personīgi noslīpēja un parakstīja līdz pat 1939.gadam. 

Kad Rolls-Royce jau bija nonācis BMW īpašumā un 2003.gadā noritēja gatavošanās 7.paaudzes Phantom izlaišanai, tika sākta sadarbība ar specializētu metālu liešanas uzņēmumu Sauthemptonā. Tā meistari vispirms digitāli kartēja un nedaudz pielaboja oriģinālo Spirit of Ecstacy, bet vēlāk ar īpaši smalkiem instrumentiem, no kuriem precīzākā izmērs ir tikai 0,2 milimetri, izveidoja precīzu figūriņas vaska modeli. Pēcāk šis modelis tika pārklāts ar keramisku emalju. Kad tā nožuva, vasks tika izkausēts, atstājot perfektu veidni, ar kuru tika veidots jaunais atlējums. 

Spirit of Ecstasy
Spirit of Ecstasy Foto: Rolls-Royce

Spirit of Ecstacy veidne katru reizi tiek piepildīta ar 1600°C temperatūrā izkausētu tēraudu. Kad tērauds ir atdzisis, veidne tiek atvērta un gaismu ierauga jauna figūriņa, taču tā vēl nav gatava. Izgatavošanas noslēdzošie darbi tiek veikti Apdares nodaļā, kur

svaigais atlējums tiek bombardēts ar miljoniem smalku nerūsējošā tērauda lodīšu, kuru diametrs ir tikai 0,04 mm, un tās palīdz noslīpēt virsmu bez abrazīvas iedarbības.

Pēc šīs apstrādes figūra tiek pulēta un tikai tad, kad ir izturēta pēdējā kvalitātes pārbaude, Spirit of Ecstacy var ieņemt vietu Rolls-Royce režģa virspusē.

Spirit of Ecstasy
Spirit of Ecstasy Foto: Rolls-Royce
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu