Pētnieks: pašizolācija savā ziņā veicina lipīgāku vīrusa variantu izplatību (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Viens no jaunajiem Covid-19 paveidiem ir tā saucamais Lielbritānijas paveids, un tā mutācija ļauj vīrusam labāk iekļūt šūnā, portāla TVNET raidījumā "Komforta zona" pauda Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors un vadošais pētnieks Kaspars Tārs

"Līdz šim pastāvēja uzskats, ka šis Lielbritānijas paveids ir nedaudz lipīgāks, bet ne nāvējošāks. Taču jaunākie pētījumi, liecina, ka Lielbritānijas paveids tomēr ir nāvējošāks - atšķirība varētu būt 1,3 reizes.

Vīruss pielāgojas pašizolācijai - savā ziņā pašizolācija veicina lipīgāku vīrusa variantu izplatību, jo tur nav īsti variantu, šim vīrusam kaut kā ir jāturpina izplatīties," pauda pētnieks.

Būtībā vīruss pielāgojas situācijai un cilvēku paradumiem.

"Ja mēs nekādus pasākumus neieviestu, tad šādiem vīrusa paveidiem un mutācijām būtībā nevajadzētu būt," tā Tārs.

Šobrīd minētais vīrusa paveids ir dominējošais Lielbritānijā, taču ir pamats uzskatīt, ka drīzumā tas dominēs arī Latvijā.

Visu sarunu skaties ŠEIT.

Jau vēstīts, ka arī šonedēļ, analizējot 96 vīrusa paraugus, ir atrasti divi Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi, informēja Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra Zinātniskās padomes priekšsēdētājs Jānis Kloviņš.

Līdz šim kopā Latvijā ir atrasti deviņi Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Jau ziņots, ka 4.februārī valdībā apstiprinātie grozījumi rīkojumā "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" paredz, ka laika posmā no 11.februāra līdz 25.februārim Latvijā no Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstīm, Šveices un Lielbritānijas drīkstēs ieceļot tikai neatliekamu un būtisku iemeslu dēļ.

Lai gan jau līdz šim būtiski ierobežota ieceļošana ES, tai skaitā Latvijā, no trešajām valstīm, arī atsevišķajos patlaban noteiktajos izņēmuma gadījumos, lai ieceļotu Latvijā no šīm valstīm, tam būs jābūt būtiskam iemeslam.

Tas nozīmē, ka iepriekšminētajā laikā posmā faktiski aizliegta jebkāda ieceļošana bez būtiska iemesla Latvijā.

Latvijā drīkstēs ieceļot tikai neatliekamu un būtisku iemeslu dēļ. Šie iemesli ir darba, mācību, studiju, ģimenes apvienošanas, medicīnas pakalpojumu saņemšanas, tranzīta vai nepilngadīgo pavadīšanas nolūks, kā arī, lai atgrieztos pastāvīgajā dzīves vietā vai dotos uz bērēm.

Vienlaikus noteikts terminēts starptautisko pasažieru pārvadājumu aizliegums caur lidostām, ostām, kā arī ar autobusiem no vai uz Apvienoto Karalisti, Īriju un Portugāli. Pēc Ārlietu ministrijas (ĀM) paustā, tās ir valstis, kurās ir augstākā Covid-19 vīrusa celmu ar paaugstinātu izplatīšanās spēju izplatība.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu