Kā nenogalināt zaļos draugus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixels

Telpaugi nenoliedzami spēj ne vien uzlabot gaisa kvalitāti telpās, bet uzlabo arī garastāvokli, nomierina un dziedina. Tomēr bieži vien cilvēki vairās no augu iegādes, raizējoties, ka nepratīs par tiem parūpēties. Ne visi ir dzimuši ar zaļajiem pirkstiņiem, taču ir vairāki padomi, kā parūpēties par zaļajiem draugiem un neļaut tiem nonīkt. Lūk, divpadsmit padomi ābečniekiem.

Patausti augsni, lai zinātu, cik bieži laistīt savu augu

Tas, cik bieži lutināt telpaugus ar ūdeni, nereti ir vispiņķerīgākais jautājums, jo tas ir atkarīgs no poda lieluma, sezonas un paša auga. Tāpēc vislabāk to pārbaudīt, pataustot zemi ar pirkstu. Ja aptuveni divi centimetri augsnes virskārtas ir sausa, tad augam ir nepieciešams ūdens. Savukārt, ja auga lapas ir sažuvušas vai mainījušas krāsu, augam varētu būt nepieciešams vairāk ūdens nekā iepriekšējās laistīšanas reizēs.

Labāk mazāk nekā par daudz

Istabas augi nevar dzīvot bez ūdens, taču nemīl arī pārlieku mitru augsni. Augs spēj ātrāk atgūties no ūdens trūkuma nekā pārlaistīšanas. Lai glābtu pārlaistītu augu, iespējams, būs nepieciešams to pārstādīt, atbrīvojot no neveselajām saknēm.

Nemēslo, ja neesi par to pārliecināts

Ja vien augam nav īpašas grūtības attīstīties, mēslošana nav obligāti nepieciešama. Ja neesi tiešām pārliecināts, cik un kāda veida mēslojumu izmantot, labāk šo soli izlaist. Pārāk daudz mēslojuma drīzāk nogalinās augu, nevis palīdzēs.

Telpaugi mīl stabilitāti

Pirms izvēlies augu, ieteicams zināt vietu, kur to novietosi. Augi plaukst un zeļ, tiklīdz tie ir pieraduši pie vides, tāpēc ir svarīgi atrast īsto vietu, kas nodrošina nepieciešamo gaismas daudzumu un temperatūru. Augus var grozīt, taču nav ieteicams tos pārvietot, savukārt temperatūras svārstības var šokēt augu un neļaut tam attīstīties vai pat likt panīkt.

Labāk laisti retāk, bet kārtīgi 

Laistot mazāk un biežāk, ar ūdeni tiks nodrošināta tikai sakņu augšējā daļa, taču to apakšu ūdens nesasniegs. Laistot kārtīgi, ar ūdeni apgādātas būs visas saknes. Lai izvairītos no pārlaistīšanas, lēnām laistot augu, uzmani, lai ūdens vairs netek cauri augsnei. Kad esi to pamanījis, apstājies.

Pārstādot augu, nerauj to

Raujot augu, sabojāsi ne tikai stublāju, lapas un ziedus, bet arī saknes. Bojātām saknēm vispirms ir jāatjaunojas, lai tās atkal varētu uzņemt barības vielas.

Mēģini savam augam rast tā dabīgos augšanas apstākļus

Šis solis ietver augam piemērotas augsnes, mitruma, temperatūras, ūdens un saules gaismas nodrošināšanu. Ir vērts izpētīt izvēlētā auga augšanas paradumus un īpatnības un ņemt tās vērā, rūpējoties par to.  

Augus, kam nepieciešams maz gaismas, novieto vannas istabā

Augiem ar mazām gaismas prasībām joprojām ir nepieciešama gaisma, taču neliels vannas istabas logs bez tiešiem saules stariem varētu būt vispiemērotākais gaismas avots šiem augiem. Turklāt mitrums, kas rodas vannas istabā, nāks par labu.

Vairums augu zaļo pastiprināta mitruma apstākļos

Tā kā lielākoties mājās mēdz būt sauss gaiss, jo sevišķi ziemā, ir svarīgi atcerēties ar ūdeni nodrošināt ne vien augu saknes, bet arī uzturēt optimālu gaisa mitrumu telpā un apsmidzināt augu lapas ar siltu ūdeni.

Apcērp savus augus

Atbrīvošanās no vecām vai bojātām lapām palīdzēs augam turpināt augt un dot jaunus dzinumus, neizniekojot enerģiju tā nedzīvajām daļām.

Pārliecinies, ka podiem ir drenāžas caurumi

Ir svarīgi, lai auga podam ir drenāžas caurumi, kas ļauj notecēt liekajam ūdenim. Pareiza drenāža ļauj saknēm elpot un neļauj, ūdenim krājoties, tās apslāpēt.

Noraus putekļus  

Putekļi augiem ir kaitīgi. Augi, kas uz savām lapām krāj putekļus, negūst pietiekami daudz saules gaismas, kas ir nepieciešama izdzīvošanai. Tas īpaši attiecas uz augiem ar lielām lapām. Jāatceras ik pa laikam ar mitru drānu viegli noslaucīt augu lapas no abām pusēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu