Teksasu skāris spelgonis; simtiem tūkstoši mājsaimniecību joprojām bez elektrības (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Teksasas štatā, kas smagi cietis negaidītajā spelgonī, elektrības padeve ceturtdien pakāpeniski tiek atjaunota, tomēr simtiem tūkstošu mājsaimniecību joprojām ir bez elektrības, turklāt problēmas ir arī ar apkuri un ūdensapgādi.

Aukstās gaisa masas, kas paralizēja valsts dienvidaustrumus, tagad virzās tālāk uz austrumiem.

Nacionālais Meteoroloģijas centrs (NWS) izplatījis brīdinājumu par ziemas vētru reģionam no Teksasas austrumdaļas līdz Mērilendai.

Vētra virzās uz ziemeļaustrumiem, radot pārrāvumus elektrības padevē, gāžot kokus un braukšanas apstākļus padarot bīstamus, bet atsevišķās Teksasas, Luiziānas, Ārkanzasas un Misisipi daļās gaidāms ledus lietus, slapjš sniegs un pamatīga snigšana.

Kaut arī arktisko gaisa masu ietekme uz apvidu, kas nav radis pie šāda ekstremāla aukstuma, mazinās, temperatūras arī turpmāk būs zemas, brīdināja NWS.

"Rekordaukstas maksimālās un minimālās dienas temperatūras dienvidu centrālajās Savienotajās Valstīs saglabāsies līdz sestdienas rītam," norādīja dienests. "Lielajos līdzenumos un Misisipi ielejā gaidāmas ikdienas temperatūras anomālijas 20-30 grādus pēc Fārenheita (1-6 grādus pēc Celsija) zemākas par normālo."

Kopš aukstā laika iestāšanās pagājušajā nedēļā ASV mediji ziņojuši par vairāk nekā 30 ar vētru saistītiem nāves gadījumiem. Daudzi upuri zaudējuši dzīvību ceļu satiksmes negadījumos.

Teksasas metropolē Hjūstonā simtiem tūkstošiem iedzīvotāju nav elektrības, turklāt arī ūdens apgādes sistēmā spiediens ir vājš.

Teksasā, kas no ASV pamatdaļas 48 štatiem ir vienīgais pats ar savu neatkarīgo elektrotīklu, ceturtdienas rītā bez elektrības joprojām bija 674 000 klientu, liecina projekta "PowerOutage.US" aplēses.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu