Politiskā krīze Gruzijā: par pretvaldības protestiem mēģina apcietināt opozīcijas līderi (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Gruzijas opozīcijas līderis Nika Melija.
Gruzijas opozīcijas līderis Nika Melija. Foto: AP Photo / Scanpix

Gruzijas opozīcijas līderis Nika Melija pēc premjerministra Giorgija Gaharijas demisijas ceturtdien pieprasījis rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Gaharija, kas pārstāv valdošo partiju "Gruzijas sapnis" un valdības vadītāja amatu ieņem kopš 2019.gada, ceturtdien paziņoja, ka atkāpjas valdības iekšējo domstarpību dēļ, kā panākt panākt tiesas sprieduma par Melijas apcietināšanu izpildi.

Tiesas spriedums par Vienotās nacionālās kustības priekšsēdētāja Melijas apcietināšanu izsaucis sašutumu opozīcijas rindās un brīdinājumus no Tbilisi sabiedroto puses Rietumos.

Ceturtdienas pēcpusdienā valdošā partija paziņoja, ka par Gaharijas pēcteci izvirzīs līdzšinējo aizsardzības ministru un bijušo premjeru Irakliju Garibašvili.

Tikmēr Melija žurnālistiem pie Vienotās nacionālās kustības štāba mītnes paziņoja, ka Garibašvili kandidatūra esot "komiska", ka viņa nominēšana nozīmē "Gruzijas sapņa" galu un ka vienīgā izeja ir pirmstermiņa vēlēšanas.

Gaharija, pametot amatu, norādīja, ka Melijas apcietināšana var radīt "risku mūsu pilsoņu veselībai un dzīvībai un vairot valsts politisko polarizāciju".

Tiesa trešdien lēma piemērot opozīcijas līderim pirmstiesas apcietinājumu.

Melija ir apsūdzēts par masu vardarbības organizēšanu pret valdību vērsto protestu laikā 2019.gadā.

Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, politiķim draud deviņus gadus ilgs cietumsods.

2019.gada protestus izraisīja Krievijas parlamentāriešu delegācijas vizīte, kuras laikā reliģiskiem un politiskiem jautājumiem veltītās sanāksmes vadību Gruzijas parlamenta plenārsēžu zālē pārņēma Krievijas Valsts domes delegācijas pārstāvis.

Melija viņam izvirzītās apsūdzības noraidījis kā politiski motivētas, un viņa atbalstītāji paziņojuši, ka neļaus policijai savu līderi aizturēt.

Melijas aizturēšanas orderis ir saasinājis politisko krīzi, kurā Gruzija atrodas kopš parlamenta vēlēšanām oktobrī.

Vēlēšanās uzvarēja "Gruzijas sapnis", bet opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

Opozīcijas pārstāvji atteikušies ieņemt savas vietas parlamentā un pieprasījuši jaunas vēlēšanas.

Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka saistībā ar premjerministra atkāpšanos "uz laiku atlikusi" paredzēto Melijas aizturēšanu.

Tikmēr ASV paudušas "lielu satraukumu par nesenajiem politiskajiem notikumiem Gruzijā".

"Mēs aicinām Gruzijas valdību (..) uzturēt savu uzticību demokrātijas principiem, personas brīvībai un likuma varai, gādājot, ka tās tiesu sistēma un prokuratūra ir brīva no politiskiem aizspriedumiem," teikts ASV Valsts departamenta paziņojumā.

Savukārt Eiropas Savienība (ES) aicinājusi gan varasiestādes, gan opozīciju izrādīt "vislielāko savaldību un atbildību, lai izvairītos no tālākas eskalācijas".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu