Išglas gadījums: ko bēdīgi slavenā kūrorta pieredze atklāj par Covid-19 imunitāti? (3)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Austrijas slēpošanas kūrorts Išglā.
Austrijas slēpošanas kūrorts Išglā. Foto: ISA HARSIN/SIPA/2011301507

Pagājušajā gadā Austrijas slēpošanas kūrortā Išglā izcēlās jaunā koronavīrusa uzliesmojums un, domājams, simtiem vai pat tūkstošiem tūristu no turienes slimību atveda uz citām Eiropas vietām. Tagad publicēts pētījums par Išglas vietējo iedzīvotāju imunitāti pret vīrusu, vēsta portāls "The Local".

Deviņiem no desmit Išglas iedzīvotājiem, kuri inficējās ar jauno koronavīrusu, saglabājusies ilgtermiņa imunitāte un antivielu daudzums organismā gandrīz gadu pēc uzliesmojuma joprojām ir augsts.

Apmēram 90% cilvēku, kuriem pēc inficēšanās 2020.gada aprīlī bija izstrādājušās antivielas, tās bija saglabājušās līdz novembrim, noskaidrots Insbrukas Medicīnas universitātes pētījumā.

Tas nozīmē, ka pēc inficēšanās iegūtā imunitāte ir samērā stabila, par pētījuma rezultātiem vēsta Austrijas medijs ORF.

Ceturtdien publicētais pētījums tika veikts novembrī, iesaistot 900 inficētos Išglas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 89 gadiem.

801 no viņiem antivielas bija saglabājušās vēl vismaz pusgadu pēc inficēšanās.

"Neskatoties uz nelielu antivielu koncentrācijas mazināšanos, salīdzinot ar pirmo datu apkopošanas kārtu, varam runāt par relatīvi stabilu imunitāti. Teju 90% cilvēku, kuri uzrādīja pozitīvu [antivielu] testa rezultātu 2020.gada aprīlī, antivielas tika noteiktas arī novembrī," skaidro imunoloģe Doroteja fon Laera.

Universitātes prezidents Volfgangs Fleišhakers pauda prieku par rezultātiem, norādot, ka "beidzot ir kādas labas ziņas no Išglas".

"Līdz ar to Insbrukas Medicīnas universitāte var sniegt ievērojamu pienesumu jautājumam par to, cik ilgi saglabājas imunitāte pēc inficēšanās ar SARS-CoV-2," viņš sacīja.

Taču nevajadzētu pieņemt, ka reģionā panākta kolektīvā imunitāte, jo inficējusies salīdzinoši ļoti neliela sabiedrības daļa, norāda pētījuma autori. 

Pētījuma vadītāja Vegene Tamire Borena uzsver, ka līdzīgus rezultātus uzrādījuši arī citur veikti pētījumi. "Mūsu iegūtie rezultāti spēcīgi korelē ar citiem publicētajiem pētījumiem, piemēram, pirms dažām nedēļām Anglijā iznākušo pētījumu, ka 88% sešus mēnešus pēc inficēšanās joprojām ir imunitāte," viņa skaidro.​

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu