Karalienei autovadītāja tiesību nebija, nav un nebūs (5)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Karaliene Elizabete II pie auto stūres
Karaliene Elizabete II pie auto stūres Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānijas karaliene Elizabete II ir kaislīga autobraucēja jau no pirmajiem pilngadības brīžiem, turklāt 2.pasaules kara laikā pat apguva šofera un auto mehāniķa darbam nepieciešamās zināšanas. Autovadītāja tiesības gan viņa tā arī nekad nav ieguvusi.

Lai gan karalienei ļoti patīk braukt ar auto, vadītāja apliecības viņai nav. Kā izrādās, tā nemaz viņai nav nepieciešama. Jautāsi, kādēļ tā? Tādēļ, ka ikviena jaunieša kārotais dokuments Lielbritānijā tiek izsniegts karalienes vārdā.

Ja karalienei būtu tiesības, būtībā sanāktu, ka viņas tās pati sevi ir izsniegusi.

Tas pat attiecas arī uz pasi, kas tiek izsniegta Viņas Majestātes vārdā un karalienei nav.

Karaliene Elizabete II pie auto stūres
Karaliene Elizabete II pie auto stūres Foto: Reuters/ScanPix

Jāteic gan, ka varbūtība kādam policistam apturēt auto, pie kura stūres sēž pati viņas majestāte bez tiesībām, ir tuvu nullei. Londonas ielās un ārvalstu vizītēs karaliene vienmēr ir pasažieris un pie stūres sēžas tikai karaliskajos lauku īpašumos, priekšroku dodot kādam no saviem Jaguar, Range Rover vai Land Rover. Tas, kā var pārliecināties, spiežot uz zemāk pievienotās saites, ir karalienes iecienītākais auto zīmols jau kopš seniem laikiem. 

Lai gan karaliene Elizabete II šogad svinēs 95 gadu jubileju, viņa vēl salīdzinoši nesen tika manīta personīgi braucam ar auto. Koronavīruss un ar to saistītie ierobežojumi gan ir ieviesuši būtiskas izmaiņas ikdienas paradumos, taču vēl pirms nepilniem diviem gadiem Vindzorā karaliene bija šoferis.

Karaliene Elizabete II pie sava auto stūres
Karaliene Elizabete II pie sava auto stūres Foto: AFP/SCANPIX

Vai vēl kādreiz redzēsim karalieni pašu braucam ar auto, ir atklāts jautājums. Var vienīgi piebilst, ka arī viņas vīrs, princis Filips ir kaislīgs autobraucējs. Kungs, kurš šogad 10.jūnijā svinēs 100. dzimšanas dienu, pirms dažiem gadiem pat iekļuva dramatiskā avārijā, kurā viņa vadītais Land Rover pēc sadursmes ar citu auto apgāzās. Savā ziņā laba reklāma Land Rover, jo princis neguva nekādas traumas, vienīgi pēc ilgākām pārdomām tomēr nolēma cienīt savu vecumu un no turpmākas autobraukšanas atteikties.

Princis Filips pie stūres, bet pasažieru lomā - bijušais ASV prezidents Baraks Obama, Mišela Obama un Elizabete II
Princis Filips pie stūres, bet pasažieru lomā - bijušais ASV prezidents Baraks Obama, Mišela Obama un Elizabete II Foto: AFP/SCANPIX
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu