Lūsis komentē ⟩ Tavs viedoklis nav viedoklis. Salauztā loģika, naida runa, homofobija un radikālas sniegpārsliņas (11)

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Aizvadītajā nedēļā pašmāju internetu sašvunkāja vietējās influenceres Elīnas Didrihsones izteikumi par homoseksuāliem cilvēkiem. Ar pāris neveiklām frāzēm bija pietiekami, lai vietējā dīķī sāktos iespaidīga sūduvētra, kas tā īsti nav pierimusi vēl šobrīd. Interesanti, ka teju vai visas iesaistītās puses izcēlās ar savdabīgām argumentācijas kļūdām.

Tātad, viss sākās, kad uz jautājumu par attieksmi pret homoseksuāliem cilvēkiem influencere atbildēja: "Šī tēma priekš manis ir kategoriski nepieņemama. Es viņu nesaprotu, es viņu nekad nesapratīšu, un es viņu nekad neatbalstīšu. Esmu kategoriski pret – tā dievs nav radījis mūs.”

Tā kā sekošana instagram zvaigznēm nav manu ikdienas prioritāšu sarakstā, vispirms noskaidroju, kas ir Didrihsone. Tā ir kāda jauna sieviete, kurai ir savs apģērbu veikals (šķiet, tajā ar Latvijas biznesam raksturīgu uzcenojumu tiek tirgoti aliexpress iegādāti apģērbi) un ar dārgām balvām konkursiņos uzpumpēts sekotāju skaits instagramā. Spriežot pēc bildēm, Elīna nav bijusi līdz galam apmierināta arī ar to, kādu dievs radījis viņas pašas seju, bet ne par to šoreiz stāsts.

Ir 2021. gads, un nav grūti uzminēt, ka, pazīstamam cilvēkam publiski paužot senila smārda pilnus uzskatus, internets to neuzņems ar aplausiem. Likumsakarīgi – sociālo tīklu lietotāji sāka kaislīgu uzbrukumu nabaga botoksa princesei. 

Sākās ellīgs sliktas argumentācijas virpulis. Tika piesaukta naida runa, homofobija, diskriminācija, mobings un atcelšanas kultūra (cancel culture). Kāds uzņēmums paziņoja, ka pārtrauc sadarbību ar Didrihsoni, jo savus klientus nešķiro pareizajos un nepareizajos. Tas, savukārt, krietni saniknoja Jāni Iesalnieku, kurš aicināja visus rakstīt par šo uzņēmumu sūdzības un sliktas atsauksmes: “Atceries, ja Tev ir sūdzība par uzņēmuma darbu, uzraksti to sudzibas.lv un attiecīgi novērtē arī FB.” Jo tas esot konservatīvā viedokļa mobings.

Šeit labprāt novilktu treknu līniju un lūgtu visus iesaistītos dziļi ievilkt elpu un apdomāties. 

Manuprāt, jebkuram drīkst nepatikt vai šķist nepieņemams jebkas. Man, piemēram, nepatīk radikālas feministes, dubultmorāles pilni Jāņi, pilsētplānotāji ar spalgām balsīm un ananasi uz picas. Meitenei ar uzpumpētu seju ir viņas šaurajā kristīgās pasaules skatījumā balstīts viedoklis par homoseksuāliem cilvēkiem. Nu un tad?

Tas, par ko šeit tiešām varētu runāt, ir selektīvisms, pēc kura tiek atlasīts, kuras Bībeles vārsmas izvēlēties par sava dzīves redzējuma vadugunīm un kuras drīkst klaji ignorēt.

Viņas viedoklis nevienu neaicināja uz naidu. “Es viņu nesaprotu, es viņu nekad nesapratīšu” – cilvēks, principā, skaidri un gaiši pateica, ka šajā tēmā nav izglītots un negrasās izglītoties. Tas ir vienkārši šauri domājoša cilvēka viedoklis un pasaules redzējums, nekas vairāk. 

Kāds tiešām gaidīja no Didrihsones padziļinātu Kanta un Voltēra analīzi? Pēdējā mēneša laikā izlasīto grāmatu apskatu? Apcerējumu par ilgstošas mājsēdes atstātajām sekām uz mentālo veselību? Bet tukša muca tālu skan.

Didrihsonei nav pieņemami geji. Lai arī ne pārāk intelektuāls un balstīts zināšanās, tomēr tas ir tikai viedoklis.

Jā – arī viedoklis, kuram tu nepiekrīti, joprojām ir viedoklis, tikai atšķirīgs. Vai šis viedoklis ir stulbs? Protams. Vai tas ir kaut kas pārsteidzošs vai šaušalīgi slikts? Nez vai. Mēs nevaram pieprasīt, lai visi pēkšņi ir gudri intelektuāļi.

Kāds uzņēmums šā viedokļa dēļ izvēlas pārtraukt ar viņu sadarbību? Arī tas ir pilnīgi normāli, jo nevienu nevar piespiest sadarboties ar ietekmeli, kuras vērtības nesakrīt ar uzņēmuma vērtībām. Kāds cits pēc tam aicina par šo uzņēmumu sūdzēties un likt tam sliktus vērtējumus? Nu, ar šādu veikumu gan labāk startēt smilšukastē, nevis Saeimas deputāta amatā, Jāni, bet ok.

Un tad ieradās tie paši cilvēki, kuri pirms tam bija brīvi saukuši Nacionālās apvienības spīdekļus par naciķiem, Gobzemu par dalbajobu un ierēkuši par domas dižgara Kiviča dindāļa izmēriem. Tagad viņi kā sniegpārsliņas sabira virsū tāpēc, ka influenceres viedoklis nesakrīt ar viņu pašu.

Protams, šeit mēs varētu sākt riņķa danci par to, ka arī Didrihsonei veltītie epiteti ir tikai viedoklis, tomēr – practice what you preach, draugi. Kā var prasīt iecietību no citiem, ja pie pirmās iespējas, kad cilvēks nepiekrīt tavam viedoklim, tu esi pret viņu neiecietīgs? Kā var ar naida runu cīnīties pret naida runu? 

Un galu galā – aprobežotība nav neiecietība (aprobežots: tāds (cilvēks), kam trūkst domāšanas, uzskatu, interešu plašuma un dziļuma, kam ir šaurs garīgais apvārsnis; arī vienpusīgs).

Tikpat sekmīgi var gadu vecam zīdainim kliegt virsū par to, ka viņš taisnstūra formas mantiņu cenšas ielikt trijstūra formas caurumā. Un teikt, ka viņš ir neiecietīgs pret ģeometriju un fiziku. Bēbis to vienkārši vēl neizprot. 

Tāpēc – lūdzu, esiet iecietīgi pret Elīnu. Viņa nepelna naudu ar domāšanu vai sava intelektuālā potenciāla demonstrēšanu. Nevajag klausīties, ko viņa saka, vajag vienkārši skatīties viņas bildītes. Man personīgi nepatīk, bet tas ir tikai mans viedoklis.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu