Krievijas laikraksts publisko brutālu ieslodzītā spīdzināšanas video (50)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Jonas Petrovas, Shutterstock.

Krievijas laikraksts “Novaja gazeta” šonedēļ publiskojis video, kurā redzama ieslodzītā spīdzināšana Jaroslavļas labošanas darbu kolonijā Nr.1. Video uzņemts 2017.gada 29.jūnijā ar kāda Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSIN) darbinieka portatīvo videoreģistratoru. 

Laikraksta publiskotajā video redzams, kā cietuma apsargi spīdzina ieslodzīto Jevgeņiju Makarovu. Video “Novaja gazeta” nodeva fonda “Obšestvenij verdikt” juristi, kas aizstāv Makarovu. 

“Novaja gazeta” norāda, ka video tapis kolonijas “audzināšanas darbu telpā”. Tur Makarovs nogādāts pēc konflikta ar cietuma apsargiem. Konflikta iemels esot bijis Makarova kamerā veiktā pārmeklēšana. 

Aptuveni desmit minūtes garajā video redzams roku dzelžos saslēgtais Makarovs, kurš ir noguldīts uz viena no telpā esošajiem galdiem. Apsargi viņu sit gan ar rokām, gan stekiem, kā arī regulāri lej viņam virsū ūdeni. Kādā brīdī apsargi Makarovam arī novelk bikses un apakšbikses. 

Ieslodzītais kliedz un lūdz apsargus pārtraukt. Uz viņa kliedzieniem apsargi atbild, ka tas esot tikai sākums. 

Kā saviem advokātiem vēlāk atklājis pats Makarovs, viņš spīdzināšanas laikā vairākas reizes zaudējis samaņu.

Ieslodzītā Makarova vārds Krievijā kļuva pazīstams 2017.gadā, kad tika publiskota informācija, ka viņš bijis viens no Jaroslavļas kolonijas Nr.1 ieslodzītajiem, kuru 2017.gada aprīlī piekāvuši cietuma apsargi.  

2017.gada beigās Makarovs tika pārvests uz citu koloniju Jaroslavļas apgabalā. Kā noskaidrojuši “Obšestvenij verdikt” juristi, arī šajā ieslodzījuma vietā viņu situši un spīdzinājuši. 

Reaģējot uz “Novaja gazeta” publikāciju, Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu un vardarbības pielietošanu. 

Savukārt FSIN sākusi dienesta pārbaudi. Kā vēsta “Telegram” kanāls “Mash”, FSIN šobrīd cenšoties noskaidrot, kā šokējošais video noplūdis internetā.

“Novaja gazeta” 23.februārī publicēja vēl vienu video, kurā redzama cita ieslodzītā spīdzināšana Jaroslavļas kolonijā Nr.1. Šajā video, kurš datēts ar 2016.gadu, apsargi spīdzina ieslodzīto Gruzijas pilsoni Važu Bočorišvili. Kā norāda “Novaja gazeta”, mēnesi pēc spīdzināšanas Bočorišvili esot miris slimnīcā.  

Foto: Kadrs no Novaya Gazeta ieraksta
Foto: Kadrs no Novaya Gazeta ieraksta
Foto: Kadrs no Novaya Gazeta ieraksta
Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu