Toyota būvē viedo pilsētu, kurā brauks bezpilota automobiļi

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Toyota Woven City
Toyota Woven City Foto: Toyota

Fudzi kalna pakājē Toyota sākusi būvēt viedo nākotnes pilsētu. Tā kopā aizņems 70,8 hektārus un ir nodēvēta par Woven City jeb Austo pilsētu, ar nosaukumu vēstot, ka tā ir vienā nedalāmā veselā savīta vide, kurā dzīvos ap diviem tūkstošiem cilvēku.

Austo pilsētu Toyota izmantos. lai testētu visdažādākos viedos risinājumus, un tās nebūs tikai automašīnas. Koncerna iecere paredz, ka šeit tiks izmēģināti arī ar mākslīgo intelektu apgādāti sadzīves roboti, kas ne tikai palīdzēs mājsaimniecības darbos, bet arī ar dažādu sensoru palīdzību uzmanīs iedzīvotāju veselības stāvokli. 

Galvenais būvmateriāls šajā pilsētā būs koks, bet jumtus, kā jau varēja paredzēt, klās plāksnes ar saules bateriju elementiem. 

Pilsētā, kuras izveidei atvēlēta Toyota kādreizējās Higaši-Fudzi ražotnes teritorija, gājēju un velosipēdistu celiņi būs saausti vienā tīklā ar automobiļiem domātajiem ceļiem. Pa tiem lielākoties pārvietosies autonomie busiņi Toyota e-Palette, kurus darbina ūdeņraža šūnu elementi, savukārt kravu piegādēm paredzēts izmantot pazemes tuneļu sistēmu.

Toyota e-Palette
Toyota e-Palette Foto: Toyota

Iedzīvotāju labsajūtai un rekreācijas vajadzībām paredzēts iekārtot vairākus parkus un lielu centrālo laukumu. Par pilsētas dizainu atbildīgais ir dāņu arhitekts Bjarke Ingelss, kuram ir ļoti plašs darbu portfelis. Tajā cita starpā ir piramīdas formas dzīvokļu ēka Ņujorkas 57.ielā, topošais Two World Trade Center, Google mītne Kalifornijā, Lego nams Bilundā, Dānijā un daudzas citas būves.

Toyota e-Palette
Toyota e-Palette Foto: Toyota

Pirmie iedzīvotāji, kas testa nolūkos apmetīsies viedajā pilsētā, būs 360 dažādu sabiedrības slāņu pārstāvji - Toyota darbinieki, seniori un ģimenes ar maziem bērniem. Viņiem pilsētā paredzēts "ievākties" tuvāko piecu gadu laikā.

Nobeigumā gan jāpiebilst, ka Toyota viedā pilsēta izskatās niecīga uz Saūda Arābijas projekta NEOM fona. Projekts, kuru vada kroņprincis Mohammeds bin Salmans, paredz izbūvēt nākotnes pilsētu, kas stiepsies 170 kilometru garumā, tajā nebūs mašīnu, nebūs ielu un nebūs kaitīgo izmešu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu