Ar aktiera Stīvena Sīgala svētību prezentēts unikāls hibrīda kāpurķēžu visurgājējs

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Highland Systems

Izstādē IDEX-2021, kas norisinās Abū Dabī, pirmizrādi piedzīvoja neparasts hibrīda kāpurķēžu visurgājējs Storm. To kopīgi izstrādāja Highland Systems (Lielbritānija, AAE) un Streit Group (Kanāda). Bez tā, ka Storm radīts, par bāzi ņemot ukraiņu tehnisko zinātņu kandidāta Aleksandra Kuzņecova projektu, tā prezentācijā piedalījās slavenais Holivudas aktieris Stīvens Sīgals.

Trīsdurvju bruņutransportieris ir aprīkots hibrīdsistēmu, ko veido elektromotori un dīzeļdzinējs. Divi no elektromotoriem, kas kopā attīsta 440 kW (590 ZS), gādā par veiktspēju uz sauszemes, savukārt 150 kW (204 ZS) elektromotors strādā, kad Storm dodas pāri ūdens šķēršļiem. Dīzeļdzinējs šī braucamā hibrīdsistēmā kalpo tikai kā ģenerators gaitas akumulatoru uzlādēšanai.

Foto: Highland Systems

Uz sauszemes daudzpusīgais kāpurķēžu braucamrīks spēj paātrināties līdz 140 km/h, bet uz ūdens tā ātrums ir pieticīgāks - tikai 30 km/h. Gandrīz sešus metrus garā Storm pašmasa ir 8 tonnas, savukārt kravnesība uz ūdens sasniedz 2 tonnas. Interesanti, ka Storm, pateicoties pārdomāti sadalītajai slodzei uz kompozītmateriālu kāpurķēdēm (230 grami uz cm3), var pārvarēt mīnu laukus (visticamāk domātas prettanku mīnas), kā arī palikt neredzams termokamerām ar izslēgtu iekšdedzes motoru.

Foto: Highland Systems

“Šis ir pasaulē pirmais daudzfunkcionālais hibrīdais bruņu transportlīdzeklis, kuru darbina elektromotors un kas spēj peldēt. Tas var pārvarēt līdz pat 1,5 m augstus viļņus. Smiltīs Storm var sasniegt braukt ar 140 km/h un bez apstājas darboties 18 līdz 36 stundas. Akumulatora uzlādi gaitā nodrošina dīzeļģenerators.

Foto: Highland Systems

Šo transportlīdzekli var izmantot karaspēka pārvietošanai, krasta apsardzes atbalstam, preču piegādei un medicīniskās palīdzības sniegšanai. Tuksneša apstākļos, kad cits aprīkojums nedarbojas, mūsu automašīna ir spējīga veikt uzdevumu,” norāda spēkrata idejiskais tēvs Aleksandrs Kuzņecovs.

Foto: Highland Systems

Stīvens Sīgals, kurš bija piesaistīts Storm prezentācijai, amfībijas pirmizrādē sacīja, ka tā dizains ir kā Lamborghini un radariem neredzamo iznīcinātāju simbioze: “Šī automašīna ir lieliska, tā var daudz. Tā var braukt pa ūdeni, pa sauszemi, tā ir bruņota un pasargāta no spridzekļiem. Tā ir brīnišķīga. Ja varētu izvēlēties, es ņemtu tieši tādu sev.”

Foto: Highland Systems

Jāteic, ka Sīgalam militārās tehnikas izstādes ir tuvas sirdij. Iepriekš aktieris un producents ir viesojies arī līdzīgos sarīkojumos Krievijā. Nav arī pārsteigums, jo Sīgalam pirms dažiem gadiem pat tika piešķirta Krievijas pilsonība un pase.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu