Eiropas Zāļu aģentūra sāk "Sputņik V" vakcīnas paātrināto vērtēšanu (25)

Iepirkumi vēl netiek plānoti
TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: REUTERS/Agustin Marcarian/File Photo/File Photo

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) sākusi izvērtēt Krievijas "Sputņik V" vakcīnu, norādīts iestādes mājaslapā. Tikmēr Eiropas Komisija (EK) norāda, ka šobrīd nenotiek sarunas par "Sputņik V" iepirkšanu.

"Šobrīd nenotiek sarunas par vakcīnas "Sputņik" iekļaušanu portfelī," preses konferencē pavēstīja EK preses sekretārs.

Krievijas Gamaleja epidemioloģijas un mikrobioloģijas institūta izstrādātā vakcīna pazīstama arī ar zinātnisko nosaukumu "Gam-COVID-Vac".

Vakcīnas pieteikumu ES iesniedzis uzņēmums "R-Pharm Germany GmbH".

Izvērtējums būs balstīts uz laboratoriskajiem pētījumiem un klīniskajiem izmēģinājumiem. Pašreizējie pētījumi liecina, ka "Sputņik V" veicina antivielu un imūnšūnu veidošanos pret jauno koronavīrusu un varētu aizsargāt pret Covid-19, norādīts EZA mājaslapā.

EZA izvērtēs jaunus datus, tikko tie būs pieejami. Vakcīnas izvērtēšana turpināsies, līdz būs pietiekami daudz pierādījumu, lai atļautu vakcīnas izmantošanu.

EZA izvērtēs "Sputņik V" atbilstību Eiropas Savienības (ES) efektivitātes, drošības un kvalitātes standartiem. 

Taču tas vēl nenozīmē, ka pozitīva izvērtējuma gadījumā "Sputņik V" tiks iekļauta ES vakcīnu portfelī. "Tikai tāpēc, ka vakcīna ir apstiprināta Eiropas līmenī pēc pozitīva EZA atzinuma, tas nenozīmē, ka komisijai ir pienākums iekļaut to mūsu portfelī," sacīja cits EK pārstāvis sakariem ar presi.

Bloka dalībvalstīs Ungārijā, Slovākijā un Čehijā šī vakcīna jau ir apstiprināta vai arī tiek izvērtēta iespējamai apstiprināšanai. Atbilstoši ES normām nacionālā ārkārtas apstiprināšana ir atļauta, tomēr tad šīs valstis uzņemas atbildības riskus, kamēr EZA pilnvarojums sniedz lielāku tiesisko aizsardzību.

Krievija reģistrēja "Sputņik V" augustā, vairākus mēnešus pirms Rietumu konkurenti reģistrēja savas Covid-19 vakcīnas un pirms lielu klīnisko izmēģinājumu sākuma, kas raisīja bažas ekspertu vidū.

Taču medicīnas žurnālā "The Lancet" šomēnes publiskots pētījums liecina, ka Krievijā izstrādātās vakcīnas efektivitāte ir 91,6%.

Kā darbojas "Sputņik V" vakcīna?

ZVA skaidro, ka sagaidāms, ka "Sputnik V" sagatavos organismu aizsardzībai pret SARS-CoV-2 vīrusa infekciju. Šis vīruss izmanto uz tā ārējās virsmas esošos proteīnus, ko dēvē par pīķa proteīniem, lai iekļūtu organisma šūnās un izraisītu Covid-19.

"Sputnik V" sastāv no diviem dažādiem adenovīrusu dzimtai piederošiem vīrusiem - "Ad26" un "Ad5". Šie adenovīrusi ir modificēti, lai tie saturētu SARS-CoV-2 pīķa proteīna gēnu. Šie vīrusi nevar organismā vairoties vai izraisīt slimību. Katrs no adenovīrusiem tiek ievadīts atsevišķi - "Ad26" tiek ievadīts ar pirmo devu un "Ad5" tiek ievadīts ar otro devu, lai pastiprinātu vakcīnas iedarbību.

Pēc vakcīnas ievadīšanas tā nogādā SARS-CoV-2 gēnu organisma šūnās. Šūnas izmanto šo gēnu pīķa proteīna veidošanai. Vakcinētās personas imūnā sistēma uztver šo pīķa proteīnu kā organismam nepiederošu un veido pret to dabīgās aizsardzības reakcijas - antivielas un T šūnas.

Ja vakcinētā persona vēlāk saskaras ar SARS-CoV-2, imūnā sistēma atpazīs uz vīrusa virsmas esošo pīķa proteīnu un būs gatava pret to cīnīties: antivielas un T šūnas var sadarboties, lai nonāvētu vīrusu, novērstu tā iekļūšanu organisma šūnās un iznīcinātu inficētās šūnas, tādējādi palīdzot aizsargāt pret Covid-19.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu