Veide: Problēmas ar vakcīnu piegādēm būtiski apgrūtina ģimenes ārstu darbu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Problēmas ar vakcīnu pret Covid-19 piegādēm būtiski apgrūtina ģimenes ārstu darbu, teica Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Ja vienas "AstraZeneca" vakcīnas sērijas atsaukšana neradīja būtiskas problēmas ģimenes ārstiem, jo tās bija saņēmuši tikai atsevišķi ārsti, tad problēmas ar piegādēm viena piegādātāja dēļ radīja būtiskus sarežģījumus.

Ģimenes ārsti vienojas ar pacientiem, kad, kurā laikā, kuru pacientu vakcinēs. Gan ārsts, gan pacienti saplāno laiku, un tad izrādās, ka vakcīnas netiek piegādātas un šis process jāatliek, pauda Veide.

"Ģimenes ārstiem jau tā tiek piegādāts maz vakcīnu, bet šādi notikumi rada papildu spriedzi," akcentēja ārste.

Veide atzina, ka patlaban neesot skaidrs, kad tiks izlietotas vakcīnas, kuru piegādes aizkavējās. Daļai ārstu tās piegādāja vakar, bet, ja tās piegādās šodien, tad maz ticams, ka tās uzreiz visi varēs izmantot, jo ne visi pacienti var jebkurā brīdī ierasties pie ārsta. 

Līdz ar to vakcinācija būs jāatliek uz nākamo nedēļu. Arī pirmdienā var gadīties, ka ģimenes ārsti nevakcinēs pret Covid-19, jo pirmdienās pēc divām brīvdienām ir lielāks akūto pacientu pieplūdums. Līdz ar to, iespējams, ka tikai uz nākamo otrdienu ģimenes ārsti varēs plānot vakcinēšanu pret Covid-19, piebilda ārste.

Viņa skaidroja, ka visi šie sarežģījumi neveicina cilvēku vēlmi vakcinēties. Ģimenes ārsti arvien biežāk saskaras ar pacientu nevēlēšanos vakcinēties ar "AstraZeneca" vakcīnām. Tas savukārt nozīmē, ka ārstiem ir jāveic papildu izskaidrošana un pārliecināšana.

Veide uzsvēra, ka ir svarīgi pēc iespējas ātrāk savakcinēt maksimāli daudz iedzīvotāju, pasargājot tos no smagas slimības gaitas vai pat nāves. Ja pacienti pauž bažas par iespējamām blaknēm, tad ģimenes ārsti mēģinot skaidrot, cik tās ir pamatotas vai nepamatotas.

Ņemot vērā pēdējo dienu notikumus, Veide ir bažīga par to, kā tiks organizēta masu vakcinēšana, kas tiek plānota aprīlī. "Ja mēs netiekam galā ar nelielu vakcīnu skaitu, tad kā šis process notiks, kad vakcīnu būs daudz vairāk," retoriski vaicāja Veide, norādot, ka joprojām nav pilnībā skaidra vakcinēšanas plāna, kad, kurš un kurā vietā vakcinēs. 

Pašlaik izskatoties, ka atbildīgie tikai būvē sapņu pilis, piebilde ārste.

Jau ziņots, ka vakcīnas pret Covid-19, kuras sākotnēji laikā nepiegādāja kompānija SIA "Oribalt Rīga", ar kuru Veselības ministrija nolēmusi neturpināt sadarbību, ceturtdien palīdzēja izvadāt divi uzņēmumi, no kuriem viens ir AS "Recipe Plus" un otrs - SIA "Vakcīna".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu