Patversmē "Ulubele" konstatēti dzīvnieku turēšanas pārkāpumi (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Marco Ossino, Shutterstock.

Dzīvnieku patversmē "Ulubele" ir konstatēti dzīvnieku turēšanas pārkāpumi, secinājis Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centrs, kura sagatavotais ziņojums par patversmes darbu šonedēļ tiks skatīts domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā.

Kā norādīts ziņojumā, saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) konstatēto, suņu turēšana "Ulubelē" neatbilst noteiktajām labturības prasībām. Suņi tiekot turēti sprostos pārāk lielā skaitā, nenodrošinot piecu kvadrātmetru platību vienam sunim.

Ņemot to vērā, patversmei esot bijis jāsniedz atteikums uzņemt jaunus suņus, taču tas neesot darīts. Par to bijis informēts arī Mājokļu un vides departaments, kurš neesot veicis darbības, lai nodrošinātu kvalitatīvu pakalpojumu.

PVD pagājušā gada novembrī konstatējis, ka 32 suņi ir apzīmēti ar mikroshēmu jeb sačipoti. Taču dati par tiem nav ievadīti kopējā datu sistēmā. Līdz ar to esot iespējams šos suņus uzrādīt vairākkārtīgi kā no jauna vidē noķertus dzīvniekus. Līdz ar to iespējams mākslīgi palielināt to dzīvnieku skaitu, par kuru uzturēšanu maksā Rīgas pašvaldība.

Birokrātijas apkarošanas centra ieskatā,

tas liecinot ne tikai par dzīvnieku labturības normu pārkāpumiem, bet arī par, iespējams, nepamatotu pašvaldības finanšu līdzekļu izmaksu

par nekvalitatīvi izpildītu vai neizpildītu līgumdarbu.

Centrs arī norāda, ka noķerto un patversmē nogādāto dzīvnieku nereģistrēšana sistēmā "ridzivnieki.lv" liedz dzīvnieka īpašniekam uzzināt mīluļa atrašanās vietu.

Birokrātijas apkarošanas centrs arī konstatējis, ka

departaments gadu no gada turpinājis ignorēt saņemtās ziņas par konstatētajiem trūkumiem.

Tas liecinot par iespējamo patversmes "Ulubele" un nodibinājuma "dzīvniekupolicija.lv" īpašnieku interešu lobēšanu.

Centrs rosina uzdot Mājokļu un vides departamentam kontrolēt dzīvnieku plūsmu patversmē, nodrošināt sistēmas "ridzivnieki.lv" funkcionēšanu, izvietot šajā sistēmā informāciju par dzīvnieku ķērājiem un noslēgtajiem līgumiem klaiņojošo dzīvnieku populācijas kontroles programmas izpildei.

Tiek rosināts arī noslēgt līgumu ar PVD, lai nodrošinātu Rīgas pašvaldības noslēgto līgumu izpildes kvalitāti.

Birokrātijas apkarošanas centrs arī rosina lemt par Mājokļu un vides departamenta atbildīgo darbinieku disciplināratbildību, kā arī uzlabot nākamos iepirkumus par klaiņojošo suņu izķeršanu Rīgas pilsētā.

Piemēram, varētu tikt noteikts, ka dzīvnieku ķeršana atļauta tikai pēc policijas izsaukšanas, uzrādot dzīvnieku policijai foto fiksēšanai.

Minētā pārbaude veikta pēc "Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupas" vēstules Rīgas domes priekšsēdētāja vietniecei Lindai Ozolai (JKP).

Dzīvnieku patversmes vadītāja Ilze Džonsone pauda izbrīnu, ka šāda pārbaude ir veikta un ka ir konstatētas kādas problēmas.

Patversme neesot informēta ne par pārbaudi, ne tajā secināto.

Līdz ar to viņa nevarot komentēt pārbaudē atklāto.

Džonsone piebilda, ka labprāt piedalītos Rīgas domes komitejas sēdē, lai sniegtu paskaidrojumus, ja tādi deputātiem būtu nepieciešami.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu