EK sāk tiesiskas darbības pret Lielbritāniju par "Brexit" vienošanās pārkāpšanu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) pirmdien sākusi tiesiskas darbības pret Lielbritāniju par breksita vienošanās nosacījumu pārkāpumiem attiecībā uz muitu Ziemeļīrijā.

EK pavēstīja, ka tā ir nosūtījusi uz Londonu divas vēstules.

Ar vienu tiek atbilstoši Eiropas Savienības (ES) normām aktivizēts pirmais solis pārkāpumu procedūrā, bet otra ir sūdzība Londonai par izstāšanās vienošanās pārkāpšanu.

Rezultātā Londona var tikt iesūdzēta ES augstajā tiesā, tomēr process var ilgt vairākus mēnešus.

"Apvienotajai Karalistei ir jābeidz darboties vienpusēji, jābeidz pārkāpt noteikumi, kam tā ir piekritusi," sacīja ES amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Brisele apsūdz Londonu, ka tā bez konsultācijām ar ES pagarinājusi pārejas fāzi svarīgajam protokolam par pārtikas piegādēm Ziemeļīrijai no termiņa marta beigās uz oktobri.

Breksita vienošanās ietvaros Lielbritānijas pārvaldītā Ziemeļīrija palikusi saistīta ES muitas noteikumiem, lai izvairītos no politiski sensitīvas robežas radīšanas ar ES valsti Īriju.

Tas savukārt rada robežu preču pārvadājumiem starp Ziemeļīriju un pārējām Apvienotās Karalistes daļām ar importa kontroli, kas raisa lielas galvassāpes britu pārtikas un loģistikas industrijām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu