Kurti uzticēta Kosovas jaunās valdības veidošana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kosovas kreisi nacionālistiskās Pašnoteikšanās kustības (LVV) līderim Albinam Kurti pirmdien uzticēta jaunās valdības veidošana.

Prezidenta amata izpildītājs Glauks Koņufca šodien uzticēja jaunās valdības veidošanu Kurti, paziņoja prezidenta birojs.

Koņufca, kurš arī pārstāv LVV, šodien jaunā parlamenta pirmajā sēdē tika ievēlēts parlamenta spīkera amatā un tādējādi arī uz laiku pārņēma prezidenta pienākumu pildīšanu.

Prezidenta amats ir brīvs kopš novembra, kad atkāpās līdzšinējais Kosovas prezidents Hašims Tači, kuru Kosovas īpašās tiesas prokurori apsūdzējuši kara noziegumos 90.gadu beigu Kosovas kara laikā.

Pēc Tači atkāpšanās prezidenta amata pienākumus uzņēmās toreizējā parlamenta spīkere Vjosa Osmani, kuru parlaments, domājams, ievēlēs par nākamo prezidenti.

Pirmstermiņa vēlēšanas nācās izsludināt pēc tam, kad Konstitucionālā tiesa atzina, ka parlamenta balsojums, ar kuru tika apstiprināta līdzšinējā valdība, bijis neleģitīms.

Līdz pagājušā gada jūnijam pie varas atradās Kurti vadītā trauslā koalīcija, taču viņa valdība krita, kad koalīciju pameta labēji centriskā Kosovas Demokrātiskā līga (LDK), kas izveidoja jaunu koalīciju Avdullas Hoti vadībā.

Par Hoti apstiprināšanu premjerministra amatā balsoja 61 no 120 parlamenta deputātiem, taču tiesa atzina, ka vienam no viņiem nav bijušas balsstiesības.

Šis deputāts balsošanas brīdī jau bija notiesāts par krāpšanos, un septembrī politiķis sāka izciest tam piespriesto cietumsodu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu