Divu mēnešu grafiks un Covid-19 pases: kā atvērties plāno Dānija

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Dānijas premjerministre Mete Fredriksena.
Dānijas premjerministre Mete Fredriksena. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali via REUTERS

Dānija plāno turpmāko divu mēnešu laikā atcelt lielāko daļu sabiedriskajām vietām noteikto Covid-19 ierobežojumu, pirmdien paziņoja premjerministre Mete Fredriksena. Tam pamatā būs vakcinācija un Covid-19 pasu ieviešana.

"Neņemot vērā dažus izņēmumus, Dānijas sabiedrībai vajadzētu atvērties, kad visi, kas vecāki par 50 gadiem, būs vakcinēti," norādīja Fredriksena. Šo mērķi plānots sasniegt līdz maija beigām.

Dānijā, kur dzīvo 5,8 miljoni cilvēku, pēdējos trīs mēnešus spēkā stingri ierobežojumi. Pašlaik jauno inficēšanās gadījumu skaits nokrities līdz ceturtdaļai no decembra līmeņa, kamēr vairākās citās Eiropas valstīs atkal sācies inficēšanās rādītāju pieaugums, norāda portāls "The Local".

"Mēs uz priekšu virzīsimies piesardzīgi. Dānijā tagad varam atvērties vairāk nekā vairākās citās valstīs, kur koronavīrusa trešais vilnis ir realitāte," uzsvēra Fredriksena.

Dānija iepriekš paziņojusi par plāniem ieviest Covid-19 pases, kam būs nozīmīga loma pandēmijas ierobežojumu atcelšanā. Mobilā lietotne kalpos kā apliecinājums, ka iedzīvotājs pēdējo 72 stundu laikā veicis negatīvu testu, ir vakcinējies vai nesen pārslimojis Covid-19. Tiem, kas nevar izmantot mobilo lietotni, būs pieejami drukāti sertifikāti.

Sākot ar 6.aprīli, pase būs jāuzrāda, dodoties pie friziera. Kad 21.aprīlī atsāksies ēdināšanas pakalpojumu sniegšana ārpus telpām, arī tos varēs izmantot, uzrādot pasi.

Dānijas ekonomikas atvēršanas plāns paredz, ka 6.maijā restorāni varēs atsākt uzņemt apmeklētājus, savukārt no 21.maija atkal varēs darboties vairums pārējo uzņēmumu, kas ierobežojumu dēļ bija slēgti. Arī uz tiem attieksies prasība uzrādīt pasi.

Plānu pirmdien apstiprināja Dānijas mazākuma valdība un vairums parlamenta deputātu. Tajā iekļauta atruna, ka Covid-19 pases uzrādīšanu vairs nedrīkstēs pieprasīt, kad visiem Dānijas iedzīvotājiem būs bijusi iespēja vakcinēties. Saskaņā ar pašreizējo Dānijas vakcinācijas plānu, tas varētu notikt šī gada augustā. Pēc tam pases varēs likt uzrādīt tikai saistībā ar ceļošanu un tūrismu.

Tomēr valdība nav noteikusi, cik drīz varētu tikt atļauta pulcēšanās, piemēram, sporta un kultūras pasākumos.

Dānijā patlaban pirmo vakcīnas devu saņēmuši 10,9% iedzīvotāju, bet pilnu vakcinācijas kursu izgājuši 5,4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu