Mjanmā atbrīvoti simtiem ieslodzīto protestētāju

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS/Ann Wang

Mjanmas militārā hunta, kas sagrābusi varu valstī, trešdien atbrīvojusi simtiem cilvēku, kas aizturēti protestos pret apvērsumu.

Tikmēr Jangonā daudzi uzņēmumi šodien ir slēgti un ielas ir tukšas, cilvēkiem pievienojoties klusajam streikam.

Mjanmā protesti notiek kopš 1.februāra, kad armija sagrāba varu valstī un aizturēja civilos valsts līderus, tai skaitā faktisko valdības vadītāju Aunu Sanu Su Či. Simtiem tūkstoši cilvēku izgājuši ielās, pieprasot demokrātijas atjaunošanu.

Drošības spēki gandrīz katru dienu brutāli apspiež demonstrācijas, raidot uz protestētājiem asaru gāzi, gumijas lodes un īstas lodes.

Aculiecinieki ziņoja, šorīt no cietuma Jangonā izbraukuši vairāki autobusi ar ieslodzītajiem.

Varasiestādes vēl nav paziņojušas, cik cilvēku ir atbrīvoti.

Organizācija, kas sniedz juridiskas konsultācijas, ziņoja, ka no cietuma izbraukuši aptuveni 15 autobusi un visi atbrīvotie ir cilvēki, kas aizturēti neseno protestu laikā, nakts patruļu laikā, kā arī cilvēki, kas bija izgājuši no mājām, lai iepirktos.

Vietējā Politieslodzīto palīdzības asociācija (AAPP) ziņoja, ka, varasiestādēm vēršoties pret protestētājiem, kopš 1.februāra aizturēti vismaz 2000 cilvēku.

Demokrātijas atbalstītāji šodien aicinājuši cilvēkus pievienoties klusajam streikam.

"Nekādas iziešanas, nekādu veikalu, nekāda darba. Viss noslēgts. Tikai uz vienu dienu," ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja viens no aktīvistiem.

Jangonas ielās šodien vērojama minimāla satiksme un slēgti daudzi veikali.

AAPP rīcībā esošā informācija liecina, ka kopš 1.februāra protestu laikā dzīvību zaudējuši aptuveni 275 cilvēki, no kuriem jaunākā ir septiņu gadus veca meitene.

Meitenes māsa vietējiem medijiem sacīja, ka karavīri šāvuši uz viņu tēvu, kurš tobrīd sēdējis savā mājā ar septiņgadīgo meitu klēpī. Lode trāpījusi meitenei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu