Lūsis komentē ⟩ Vakcīnu loterija. Bet tu taču esi jauns un izskaties vesels!

Foto: TVNET kolāža
Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X

Lai arī vakcinēšana pret Covid-19 valstī notiek lēnāk, nekā mēs vēlētos, un izredzes to pabeigt jau šogad ir tikpat lielas kā Gobzemam kļūt par premjerministru, ir sākta nākamās prioritārās grupas vakcinācija. Proti – tiek vakcinētas personas ar smagām hroniskām slimībām.

Šis it kā šķiet loģisks un labs lēmums, bet latvietis jau nebūtu latvietis, ja nesāktu skaust un nosodīt. Tāpēc likumsakarīgi, ka pirmie, kas publiski dalījās ar prieku par saņemto vakcīnu, saņēma nopēlumu amplitūdā no “Kā tad tā?” līdz pat “Kādā sakarā jaunai sievietei pienākas vakcīna, ja tik daudz senioru paliek bešā?!”

Acīmredzot daudziem joprojām nav skaidrs, ka hroniski slims cilvēks var būt arī pirms pensijas vecuma. Un hroniski slims cilvēks var būt arī tad, ja vizuāli par to nekas neliecina. Slimību vēsturi parasti neviens neuztetovē uz pieres un neskraida apkārt, nepazīstamiem cilvēkiem stāstot par savām veselības problēmām. 

Nākamais nosodījuma vilnis bija no cilvēkiem, kuri uzskata, ka principā ir pilnīgi neētiski vakcinēt jebkuru citu, kamēr atlicis kaut viens nesapotēts seniors. Redz – kā gan jums vispār sirdsapziņa ļauj domāt par savām hroniskajām veselības problēmām, ja Kuldīgas pusē ir vairāki nevakcinēti deviņdesmitgadnieki. 

Jā, protams, kārtība, kādā tikt pie potes, nav skaidra nevienam. Saprotams, ka Kurzemes un citiem vecļaudīm varētu būt problemātiski pieteikties rindai internetā vai apzvanīt ģimenes ārstu un atbildīgās institūcijas, lai noskaidrotu kā tikt pie potes. Bet ko tieši ar šo faktu iesākt hroniski slimajiem? Apbraukāt valsts reģionus un uzmeklēt visus pensionārus, kas nav tikuši pie vakcīnas? Gaidīt, saslimt un mirt augstāka labuma vārdā? 

Jā, joprojām ir daudz nevakcinētu pensionāru. Liela daļa no viņiem ir izvēlējusies nepotēties, jo ir iebiedēti ar vakcīnu neuzticamību. Citi ir bez bērniem, kas varētu palīdzēt. Un tā ir valsts, nevis citu prioritāro grupu atbildība. Pēc šādas loģikas mums būtu jāaptur pilnīgi visu nākamo grupu vakcinācija līdz brīdim, kamēr nebūs “nomedīts” pats pēdējais seniors.

Drīz vajadzētu sākt vakcinēt pedagogus? Nāksies pagaidīt vēl pāris mēnešus, jo dzirdēju, ka Kuldīgā tomēr pāris vecīši nez kāpēc nav tikuši pie savām potēm.

Vēl citai daļai taisnības cīnītāju šķita absolūti nepieņemami tas, ka aktuālās prioritārās grupas cilvēki paši apzvana vakcinācijas punktus un meklē iespējas tikt pie vakcīnas pēc iespējas ātrāk. Piemēram, pētniece un politoloģe Iveta Kažoka to salīdzināja ar padomju laika blatu sistēmu: “Katrai sabiedrībai sava izpratne par taisnīgumu. LV vēl paaudzēm cīnīsies ar savām padomju/postpadomju traumām: 1) privilēģiju un blatu domāšanu, kuru rezultātā tika izveidota tieši šāda rinda/pieeja; 2) pieņēmumu, ka "deficītu" pelnījis izmanīgākais un ātrākais.”

Tā kā šobrīd pie vakcīnas var tikt vienīgi personas no valdības apstiprinātas prioritārās grupas ar ģimenes ārsta apliecinātu hronisku saslimšanu un nosūtījumu, Kažoka principā kaunina cilvēkus ar smagām veselības problēmām. Ja visiem ir identiskas iespējas pieteikties uz vakcīnu, tad nevis tikšana pie tās ir blats, bet gan netikšana – slinkums. 

Protams, var paļauties uz brīnumu, ka manavakcina.lv rinda beidzot sāks funkcionēt un kādreiz kāds piezvanīs, lai aicinātu tevi ierasties uz vakcināciju. Vai sēdēt un vienkārši gaidīt, ka tev piezvanīs ģimenes ārsts, kurš savus divus tūkstošus pacientu ir sakārtojis precīzā secībā un visiem piezvana papļāpāt. 

Savukārt, ja tev ir plaušu fibroze, aknu, nieru vai sirds asinsvadu slimība, vai vienkārši ļaundabīgs audzējs, bet tavs ģimenes ārsts savus pacientus nevakcinē vai uzskata, ka vakcīnas vēl nav drošas, – sēdi un gaidi. Vienkārši klusītēm gaidi zvanu, jo, ja mēģināsi pats interesēties par iespējām vakcinēties, tu būsi neģēlis, kurš lien priekšā citiem. Cieta loģika, tā teikt.

Nu, un tad vēl esam mēs – resnie. Proti, cilvēki, kuru ķermeņa masas indekss pārsniedz 30 kg/m2. Daudzi ir neizpratnē – kāpēc gan cilvēkus ar lieko svaru būtu jāvakcinē ātrāk par sportiskajiem un veselīgajiem? Interneta komentāri lika man kaunā noliekt seju par to, ka uz mirkli apsvēru iespēju pieteikties vakcīnai prioritārajā grupā, kurā valsts mani ielikusi. 

Jā, ir pētījumi, ka aptaukošanās cieši saistīta ar Covid-19 mirstības risku un prioritārās grupas it kā izveidojuši profesionāļi. Bet, ja internets uzskata, ka tas nav pareizi, tad tas noteikti nav pareizi. Un vispār jau neviens man ar varu to ēdienu nestūma rīklē, pats vainīgs. Aptaukošanās gan var būt citu hronisku saslimšanu blakne un sekas, bet tāpat – stulbie resnīši, vajag vienkārši mazāk rīt!

Laikā, kad intensīvi cīnāmies ar Bulgāriju par pašu pēdējāko vietu Eiropā vakcinēšanās sūdīguma tabulā, es būšu priecīgs par katru vakcīnu, kas atradusi ķermeni, nevis glabājas noliktavā. Vakcīnu iepirkumi un vakcinācijas loģistika ir sajāta tik ļoti, ka par to atbildīgajiem vajadzētu nevis saņemt rājienus, bet sēdēt aiz restēm. Tāpēc aicinu nosodīt nevis tos, kas beidzot tikuši pie vakcīnas valsts noteiktā prioritārā kārtībā, bet gan tos, kuru dēļ vakcinācija joprojām ir tur, kur tā ir.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu