Lielbritānija un ES jau nedēļas nogalē varētu vienoties par vakcīnu piegādēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lielbritānija ir tuvu tam, lai jau šīs nedēļas nogalē panāktu vienošanos par vakcīnām ar Eiropas Savienību, sestdien vēsta laikraksts "The Times". Ja tiks panākta vienošanās, būs novērsti draudi pārtraukt piegādes no ES, atzīmēja laikraksts.

Saskaņā ar gaidāmo nolīgumu, ES atteiksies no Pfizer-BioNTech vakcīnu eksporta aizlieguma uz Lielbritāniju. Savukārt Lielbritānijas valdībai par labu Eiropas Savienībai būtu jāatsakās no daļas AstraZeneca vakcīnu, ko tā grasās saņemt no Nīderlandes, kur tā tiek ražota.

Šeit gan jāpiebilst, ka atšķirībā no "The Times" vēstītā, Eiropas Savienībā nav noteikti nekādi eksporta ierobežojumi Pfizer-BioNTech vakcīnu ražotājiem, jo viņi ir vienīgie, kas līdz šim, neraugoties uz plašo eksportu, precīzi spējuši izpildīt savas saistības par vakcīnu piegādēm Eiropas Savienībai, ko gan nevar teikt par AstraZeneca, kas sākotnēji šā gada pirmajā ceturksnī solīja blokam piegādāt 120 miljonus vakcīnu, bet pašlaik realitātē ar grūtībām spēj piegādāt 30 miljonus.

Iepriekš Lielbritānijas iekšlietu ministre Priti Patela aicināja Londonu un Briseli sadarboties, kamēr ES apspriež mehānismus, lai kontrolētu AstraZeneca vakcīnu piegādi Londonai, ziņoja Sky News.

“Runājot par Eiropas Savienību, vienmēr rodas diskusijas par vakcīnām un to piegādi. Ir svarīgi, lai mēs sadarbotos atbildīgi,” trešdien sacīja Patela.

AstraZeneca Nīderlandē ir ražošanas uzņēmums, un ES amatpersonas bažījas, ka tas par prioritāti uzskata vakcīnu piegādi Lielbritānijai. Tāpēc pagājušās nedēļas nogalē Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena paziņoja par iespēju ieviest AstraZeneca vakcīnas eksporta aizliegumu uz Angliju, kamēr rūpnīca nebūs piegādājusi Briselei līgumā solīto devu skaitu. Francija un Vācija atbalsta ES stingro nostāju šajā jautājumā.

„Tai vajadzētu būt Eiropas stratēģijai, kura aizsargā tās intereses, ļauj ražot vairāk, izpildīt līgumus un kontrolēt eksportu,” sacīja Francijas valsts sekretārs Eiropas lietās Klements Bons.

Savukārt Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Voless brīdināja, ka jebkurš ES mēģinājums bloķēt vakcīnu eksportu uz Lielbritāniju būtu „neproduktīvs” un kaitētu bloka reputācijai visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu