ASV liek nebūtiskajam diplomātiskajam personālam pamest Mjanmu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: STR / AFP

ASV Valsts departaments otrdien paziņoja, ka ir devis rīkojumu nebūtiskajam diplomātiskajam personālam atstāt Mjanmu, kur drošības spēki divos mēnešos nogalinājuši simtiem protestētāju pret 1.februāra militāro apvērsumu.

Mjanmā ik dienu protestē neapbruņoti demonstranti, pieprasot vēlētās valdības atjaunošanu un valsts civilās līderes Aunas Sanas Su Či atbrīvošanu, bet drošības spēki vēršas pret protestiem ar asaru gāzi, gumijas lodēm un šaujamieroču zalvēm.

"Birmas valdība ir aizturējusi un atcēlusi vēlētas valdības amatpersonas. Protesti un demonstrācijas pret militāro režīmu ir notikuši un ir gaidāms, ka tie turpināsies," paziņoja Valsts departaments, lietojot Mjanmas agrāko nosaukumu.

Valsts departaments jau februāra vidū atļāva "nebūtisko ASV valdības darbinieku un viņu ģimeņu locekļu brīvprātīgu aizbraukšanu" no Mjanmas, bet tagad ir mainījis "šo [brīvprātīgas aizbraukšanas] statusu uz aizbraukšanu pēc rīkojuma".

Militārās huntas represijās nogalināto civiliedzīvotāju skaits tagad ir pārsniedzis 520, un pasaules lielvalstis pastiprina pausto Mjanmas huntas kampaņas nosodījumu. 

"Valsts departaments ir nolēmis atļaut aizbraukšanu pēc rīkojuma no Birmas, jo ASV valdības personāla un tā apgādājamo, kā arī privātu ASV pilsoņu drošība ir departamenta augstākā prioritāte," sacīja Valsts departamenta oficiāls pārstāvis.

ASV, Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) ir noteikušas sankcijas, reaģējot uz Mjanmas militāro apvērsumu un huntas represijām, bet diplomātiskais spiediens līdz šim nav pārliecinājis Mjanmas huntu piekāpties.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu