Honkongā notiesā septiņus demokrātijas aktīvistus (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/JEROME FAVRE

Honkongas tiesa ceturtdien atzinusi par vainīgiem septiņus prominentus aktīvistus par neatļautu pulcēšanos demokrātijas atbalstītāju demonstrācijā 2019.gada 18.augustā.

Apsūdzētie tiesā noliedza vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās.

Tiesa spriedumu šajā lietā paziņos vēlāk.

Starp tiem, kas atzīti par vainīgiem, ir 82 gadus vecais advokāts Mārtins Lī, kuru Pekina savulaik iesaistīja Honkongas konstitūcijas izstrādāšanā, 73 gadus vecais mediju magnāts Džimijs Lai un 73 gadus vecā advokāte un bijusī opozīcijas deputāte Mārgareta Vu.

Citi apsūdzētie darbojās Pilsoniskajā cilvēktiesību frontē (CHRF), kas organizēja demokrātijas atbalstītāju protestus 2019.gadā.

Septiņi apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem par neatļautu pulcēšanos un pulcēšanās organizēšanu.

Vēl divi aktīvisti tiesā iepriekš atzina vainu viņiem izvirzītajās apsūdzībās par neatļautu pulcēšanos. Viņiem draud līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

2019.gada 18.augustā Pekinā notika viena no lielākajām demokrātijas atbalstītāju demonstrācijām. Organizatori paziņoja, ka tajā piedalījušies 1,7 miljoni cilvēku.

Protesti Honkongā drīkst notikt tikai ar varasiestāžu atļauju.

Honkongai ir īpašā administratīvā rajona statuss ar plašu autonomiju, atšķirīgu tieslietu sistēmu un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā Ķīnā. Tomēr Pekina pēdējā laikā veic pasākumus šīs autonomijas ierobežošanai.

Pēc plašiem un bieži vardarbīgiem protestiem pret Pekinas kontroli 2019.gadā Ķīna ir mērķtiecīgi apspiedusi disidentus un demokrātijas atbalstītājus šajā pilsētā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu