Dezinformatori apvieno spēkus "Brīvvalsts tv"; pievienojas arī "Jaunās paaudzes" sektanti (65)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: «Apollo»/R. Oliņš

Spēkus pamazām apvieno Aldi Gobzemu atbalstošie dažādu nelielu kustību un virtuālu veidojumu pārstāvji, kuri noliedz 5G un izsmej Covid-19 vīrusa nopietnību, svētdien vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga". 

Dezinformatoru aktivitātēs aizvien vairāk iesaistās arī reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" līderis Aleksejs Ļedjajevs, kas savulaik palīdzējis Aināram Šleseram. Šobrīd viņš pulcē savus sekotājos, sola gatavot jaunu televīziju un uztur kontaktus ar vairākiem prokrieviski noskaņotiem cilvēkiem ārvalstīs. Tikmēr Šlesers un Gobzems publiski sarunās ar medijiem turpina noliegt, ka viņus abus sapnī uz atkārtotu nokļūšanu politikā nekas nesaistot.

Interneta platformās pēdējo nedēļu laikā aizvien biežāk parādās "Brīvvalsts tv" video, kas pēc stilistikas it kā atgādina televīzijas ziņu raidījumus un kuru mērķis esot "atmaskot patiesību" par Covid-19. Šajā projektā apvienojušies vairāki oficiāli nekur nereģistrētas apvienības “Latvijas Brīvības Alianse” locekļi. Šie paši domubiedri pērn 12. decembrī rīkoja mītiņu krastmalā un pēc tam braucienus uz vairākām Latvijas pilsētām.

It kā televīzijas ziņu sižetos tiek apšaubīta Covid-19 eksistence, ironizēts par valdības ieviestajiem ierobežojumiem un izplatītas dažādas sazvērestības teorijas. Nesen Samanta Tīna tika nodēvēta par sātanisti.

Neatļautā brīvdabas vingrošanas akcijā pie Raiņa pieminekļa savu viedokli  “Brīvvalsts TV” neliedza arī iekšlietu ministrs,

kurš, pretēji epidemiologu un valdības lemtajam, iestājās par sporta nodarbību atļaušanu. 

Raidījumā paviesojies arī Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs, komentējot valdības pieņemtos ierobežojumus tirdzniecībai, novēroja TVNET.

Kā norāda "Nekā personīga", iepriekš konspirācijas teoriju izplatītāji veidojuši katrs savas platformas. Izteikumi tajās bijuši līdzīgi - negatīva informācija pret Latviju un Rietumiem, pielaidīga un pat pozitīva pret Krieviju un Krievijas varu slavinošām organizācijām. Bet virtuālajā vidē vērojams, ka notiek spēku apvienošana un kopīgu projektu īstenošana. "Brīvvalsts TV" ir viens no tādiem. Tā veidošanai kā producente piesaistīta arī bijusī televīzijas darbiniece – “Mājokļa Jautājums” vadītāja Baiba Zvaigznīte. 

Oficiāli nereģistrētās “Latvijas Brīvības Alianses” redzamākie biedri ir “Memory Water” īpašnieks Jānis Pļaviņš, bijušais SAB darbinieks Arnolds Babris, 5G apkarotājs Andris Ciekurs, Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvis Roberts Klimovičs, kā arī Saeimas deputāts Aldis Gobzems.

Kopā ar viņiem aizvien skaļāk sevi piesaka vēl kāds ietekmīgs un pieredzējis spēlētājs - reliģiskās organizācijas “Jaunā Paaudze” līderis Aleksejs Ļedjajevs. 

“Jauno paaudzi” pirms vēlēšanām savulaik prasmīgi izmantoja Aināra Šlesera Latvijas pirmā partija, pēc tam Šlesers kopā ar Andra Amerika “Gods kalpot Rīgai”. Daudzskaitlīgais ticīgo pulks bija laba augsne, lai iegūtu vēlētājus. 

Kopš deviņdesmitajiem Ļedajeva reliģiskajai organizācijai ir izveidotas draudzes 18 Latvijas pilsētās. Kaut arī oficiāli visām baznīcām un konfesijām ik gadu ir jāiesniedz atskaites par savu darbu Tieslietu ministrijai (TM), uzskaite valsts pusē, visticamāk, ir formāla proti, TM atskaitē redzams, ka piecus gadus pēc kārtas "Jaunā paaudze" uzrādījusi nemainīgu draudzes apjomu - precīzi 3000 ticīgo. Šī dīvainā statistika liek apšaubīt, vai oficiāli maz ir zināms, cik liels patiesībā visā Latvijā ir Ļedajeva sekotāju pulks. 

"Kam pieder informācija, tam pieder pasaule." Tā Ļedajevs raksta vienā no saviem blogiem, kurā prezentē jaunas televīzijas veidošanu. Studijas makets jau tiek gatavots. 

Televīzijas mērķis būšot “Mūsdienu hibrīdā informācijas kara apstākļos atmaskot propagandas viltu un apliecināt Dieva patiesību”.

Projekts būšot gatavs tuvāko mēnešu vai pat nedēļu laikā. 

Reliģiskās kustības mājvietā Rīgā, Irlavas ielā, Covid-19 ierobežoji tiek ignorēti - policija pēdējo nedēļu laikā Ļedajeva dievnamā bijusi vairākkārt un konstatējusi neatļautu pulcēšanos līdz pat 250 cilvēku plašā pulkā.

Organizācijas telpās regulāri tiek filmētas diskusijas ar ārvalstu it kā ekspertiem, ko tālāk izplata arī “Latvijas Brīvības Alianses” atbalstītāji. Tajās piedalās ne tikai Ļedajevs un Arnolds Babris, bet arī kāda Jeļena Ņikitskaja, kura dzīvo ASV, sevi prezentē kā blogeri un ir bieža viešņa Krievijas propagandas kanālos - tur viņu dēvē par "ASV iekšpolitikas eksperti” un žurnālisti. Ņikitskaja ir Trampam draudzīgās radikālās kustības Qanon sekotāja, piedalījās ASV Kapitolija ieņemšanā. Neoficiālas ziņas liecina, ka viņa, iespējams, atrodas ASV FIB uzskaitē.

Domubiedru iecienīto "ekspertu" lokā ir arī Vācijas Bundestāga labējo partijas "AfD" deputāts Valdemārs Herdts, kurš pagājušā gada novembrī laipni tiek uzņemts Krievijas valsts domē. Viņš nosoda Eiropas ieviestās sankcijas un apgalvo - ne visi Vācijā domā līdzīgi Briseles oficiālajai varai. 

Herdts bieži braucis uz Latviju un 2019.gadā pat kandidēja Eiropas parlamenta vēlēšanās no Ļedajeva cīņu biedra mācītāja Aigara Bitāna un Normunda Grostiņa "Centra Partijas".

Pirms vēlēšanām Herdts sabiedriskās televīzijas ēterā piedalījās tiešraides diskusijā ar Arvilu Ašeradenu. Vairāki Vācijas mediji Herdtu nodēvējuši par Maskavas ietekmes aģentu. 

Ļedjajevs savukārt ir organizācijas “Sargi uz mūriem” jeb "Watchmen on the Walls" sabiedrotais. Latvijā šī organizācija nav plaši pazīstama, bet ir zināma ASV. Tās līdzdibinātājs Skots Laivlijs Duglass iepriekš uzskata: "Jūs nekad neapturēsit AIDS, kamēr homoseksuālo sodomiju turpināsit uzskatīt par cilvēktiesībām un nesāksit no tā izvairīties." Duglass arī izdevis grāmatu “Rozā svastika” (The Pink Swastika: Homosexuality in the Nazi Party), kurā "pierādījis", ka nacistu elite bija homoseksuāļi, bet holokausts vērsts pret heteroseksuāļiem. 

Pērn publicētajā NATO ekspertu ziņojumā teikts, ka neapmierinātība ar Covid-19 noteiktajiem ierobežojumiem tiks aktīvi izmantota informatīvajā karā un koordinētās ietekmes operācijās. 

Sabiedrības neapmierinātība ir laba augsne šādām konspirācijas teorijām. Ziņojumā pieminēta arī Latvija kā valsts, pret kuru Covid laikā tiek veiktas koordinētas informācijas kampaņas.

"Nekā personīga" piebilst, ka arī plašās pretkampaņas pret Eirovīzijas dziesmu un tās izpildītāju Samantu Tīnu pirmssākumi meklējami Ļedjajeva un nekur nereģistrētās apvienības “Latvijas Brīvības Alianse” virzienā. 

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu