Sieviete, kura noslīcināja savu gadu veco bērnu, atzīta par nepieskaitāmu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: leungchopan/Shutterstock

​Ekspertīzē secināts, ka pērn par gadu vecās meitas slepkavību apsūdzētā sieviete slepkavību izdarījusi, esot nepieskaitāmības stāvoklī.

Prokuratūra paziņojumā presei raksta, ka 1.aprīlī Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pieņēmusi lēmumu par krimināllietas nosūtīšanu tiesai medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanai kādai personai, kura noslīcināja savu mazgadīgo bērnu.

Šis noziedzīgais nodarījums kvalificējams pēc Krimināllikuma panta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, vainīgajam apzinoties, ka persona ir bezpalīdzības stāvoklī.

Krimināllietā tika veikta ambulatorā tiesu psihiatriskā un psiholoģiskā ekspertīze. Tajā secināts, ka

apsūdzētā persona slepkavību izdarīja, būdama nepieskaitāmības stāvoklī.

Ar tiesas lēmumu persona ievietota psihiatriskajā slimnīcā, līdz tiesa pieņems lēmumu par medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanu.

Krimināllikumā teikts, ka personām, kas izdarījušas noziegumus, bet sirgst ar psihiskiem traucējumiem un ir ekspertīzē atzītas par nepieskaitāmām, var noteikt medicīniska rakstura piespiedu līdzekļus. Tie paredz ambulatora ārstēšanu medicīnas iestādē, ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā un ārstēšanu specializētā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi. Tāpat šādos gadījumos var personu nodot tuvinieku vai citu personu, kas veic slimnieku kopšanu, gādībā.

Prokuratūrā neatklāja, par kādu pastrādātu noziegumu ir runa, taču LETA jau rakstīja par gadījumu 2020.gada rudenī Pierīgā, kur policijai tika ziņots par kādu pazudušu sievieti, kura dzīvesvietu pametusi kopā ar savu gadu veco meitu.

Pēc informācijas saņemšanas policija sāka sievietes un bērna meklēšanas pasākumus. Apsekojot sievietes dzīvesvietas apkārtni un iespējamās viņas atrašanās vietas, tās pašas dienas vakarā upes krastā tika pamanīta pazudušajai sievietei piederoša automašīna.

Pārbaudot automašīnu, tika konstatēts, ka tajā atrodas pazudusī sieviete stiprā apreibinošo vielu ietekmē. Turpinot meklēšanas pasākumus, aptuveni 40-50 metru attālumā no automašīnas, upē netālu no krasta tika atrasts 2019.gadā dzimuša bērna līķis.

Šogad februārī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks pastāstīja, ka

pagājušajā gadā Latvija reģistrētas 55 slepkavības, tai skaitā četras mātes nogalinājušas savus jaundzimušos bērnus, kas ir satraucošs fenomens.

VP priekšnieks toreiz minēja, ka minētos noziegumus pastrādājušajām sievietēm bijušas socializācijas problēmas, adaptācijas traucējumi vai kādi citi depresīvi psiholoģiskie stāvokļi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu