Iekšlietu ministrijai uzdots izstrādāt plānu par nepilngadīgo noziegumu skaita samazināšanu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sandis Ģirģens
Sandis Ģirģens Foto: Una Kupruka / LETA

Ceturtdien Ministru kabinets (MK) uzdeva Iekšlietu ministrijai (IeM) sadarbībā ar vairākām citām ministrijām un Latvijas Pašvaldību savienību līdz 2021. gada 31. decembrim izstrādāt plānu, lai samazinātu nepilgadīgo noziegumu skaitu, kā arī aizsargātu bērnus pret noziedzīgiem nodarījumiem.

MK lēmums tika pieņemts, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto informatīvo ziņojumu “Par Bērnu noziedzības novēršanas un bērnu aizsardzības pret noziedzīgu nodarījumu pamatnostādņu 2013. - 2019. gadam izpildi”.

Kā liecina ziņojumā iekļautie dati, nepilngadīgo noziedzīgo nodarījumu skaits kopš 2012. gada ir samazinājies. Taču nepilngadīgām personām sastādīto administratīvo pārkāpumu protokolu, kā arī atkārtoti izdarītu likumpārkāpumu rādītāji, atrodoties prevencijas uzskaitē, saglabājas diezgan augsti. Arī apcietināto un notiesāto nepilngadīgo skaita dinamika nemazinās un ir diezgan stabila.

Saskaņā ar publicēto apkopojumu īpaši satraucošs ir pret bērniem pastrādāto dzimumnoziegumu skaits. Aktuāls ir arī vardarbības jautājums interneta vidē, tai skaitā no vienaudžu puses.

Pieaug arī sastādīto administratīvo protokolu skaits par bērnu tiesību pārkāpumiem, kas liecina, ka situācija īpaši neuzlabojas. Lielākā daļa bērnu tiesību pārkāpumu ir attiecināmi uz vecāku pienākumu nepildīšanu un emocionālu vardarbību pret bērnu.

Esošā situācija liecina, ka nepilngadīgo personu likumpārkāpumu prevencijas jomā joprojām pastāv virkne neatrisinātu problēmu, kā, piemēram, speciālistiem trūkst izpratnes par starpinstitūciju sadarbības formām.

Netiek arī pievērsts pietiekami daudz uzmanības riska grupā esošajiem nepilngadīgajiem. Esošā politika ir vairāk reaģējoša nekā proaktīva. Turklāt noziedzības novēršanas jautājumi netiek skatīti kopā ar ģimeņu emocionālajām vajadzībām.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens norāda:

To, vai bērns pastrādā noziedzīgu nodarījumu vai kļūst par noziedzīga nodarījuma upuri, ietekmē vairāki apstākļi: situācija ģimenē, vienaudži, sociālā labklājība, izglītība un audzināšana

Ziņojumā secināts, ka ir jāturpina darbs pie nepilngadīgo likumpārkāpumu prevencijas sistēmas un NPAIS (Nepilngadīgo personu atbalsta informācijas sistēmas) pilnveidošanas.  Turklāt ir svarīgi turpināt jau iesākto sabiedrības un jauniešu izglītošanu par drošību internetā un narkotisko vielu izplatības apkarošanu. Tādējādi nodrošinot nepilngadīgajiem arvien drošāku vidi.

Līdz ar to IeM izstrādātais plāns vienlaikus atbildīs un papildinās Labklājības ministrijas izstrādē esošo jauno bērnu labbūtības politikas plānošanas dokumentu - Bērnu, jaunatnes un ģimenes pamatnostādnes 2021.-2027. gadam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu