"Attīstībai/Par!" pozitīvi vērtē ST spriedumu; efektīvāks risinājums būtu partnerattiecību regulējums (15)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Marija Golubeva
Marija Golubeva Foto: Paula Čurkste/LETA

"Attīstībai/Par!" (AP) pozitīvi vērtē Satversmes tiesas (ST) pieņemto jaunāko spriedumu, reizē efektīvāks risinājums arī citu problēmu risināšanai būtu Saeimas apstiprināts gan viendzimuma, gan abu dzimumu partnerattiecību regulējums, aģentūrai LETA pauda AP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Marija Golubeva.

ST piektdien par neatbilstošu valsts pamatlikumam atzinusi normu, kas mantojuma atstājēja viendzimuma jeb tā paša dzimuma partnerim nosaka krietni paaugstinātu valsts nodevas apmēru par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Nodevas apmērs pašlaik ir 60 reizes lielāks, nekā laulātajam.

Kā skaidroja Golubeva, AP vēl nav detaļās pārrunājuši šo spriedumu, reizē politisko spēku iepriecina ST pieņemtais lēmums.

Partiju apvienība vienmēr iestājusies par to, ka Saeimai ir jāpieņem dzīves biedru regulējumu, kas daudz vieglāk ļautu atrisināt problēmas, ar kurām var saskarties un saskaras ārpus laulības dzīvojoši viendzimuma vai abu dzimumu pāri, norādīja AP frakcijas vadītāja.

Golubeva skaidroja, ka ST pilda kontroliera lomu attiecībā uz Latvijas regulējumu, kurā nav atspoguļota mūsdienu Eiropas daudzās valstīs esošā izpratne par ģimenes tiesībām. Ja likumdevējs līdz šim nav veicis nepieciešamās izmaiņas, tad ST "pa maziem gabaliņiem" risina šo problēmu, vērsa uzmanību AP frakcijas līdere.

Efektīvākais veids gan būtu dzīves biedru regulējuma pieņemšana, norādīja politiķe, skaidrojot, ka Saeimā pašlaik strādā darba grupa pie nepieciešamajām izmaiņām saistībā ar ST pērn pieņemto lēmumu par viendzimuma pāru partnera tiesībām uz atvaļinājumu un pabalstu pēc bērna piedzimšanas.

ST piektdien pieņemtajā spriedumā norāda, ka attiecīgā iesnieguma autors vērsis uzmanību uz to, ka saskaņā ar apstrīdēto normu mantojuma atstājēja pārdzīvojušajam laulātajam, kas manto uz testamenta vai mantojuma līguma pamata, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā nosakāma 0,125% apmērā no mantotā nekustamā īpašuma vērtības.

Turpretim mantojuma atstājēja partnerim, kas manto nekustamo īpašumu uz testamenta vai mantojuma līguma pamata, saskaņā ar apstrīdēto normu valsts nodeva nosakāma 60 reižu lielākā apmērā - 7,5% no nekustamā īpašuma vērtības.

Par neatbilstošu Satversmei atzīts Ministru kabineta "Noteikumu par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" 13.punkts, ciktāl tas attiecas uz mantojuma atstājēja pārdzīvojušo tā paša dzimuma partneri, kuram ar mantojuma atstājēju bija izveidota ģimene.

Līdz ar to šis ir otrs viendzimuma pāriem labvēlīgais spriedums, ko Satversmes tiesa pieņēmusi pēdējo mēnešu laikā. Minētā norma atzīta par spēkā neesošu no 2022.gada 1.jūnija.

Pērn novembrī ST par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu. Šis ST spriedums izsauca atsevišķu politisko spēku kritiku.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu