ES un Lielbritānijas sarunas par Ziemeļīriju beidzas bez panākumiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas sarunas saistībā ar strīdu par robežkontroli Ziemeļīrijā beigušās bez panākumiem, piektdien pavēstīja amatpersonas.

Ceturtdienas vakarā Briselē sarunās tikās Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents Marošs Šefčovičs un Lielbritānijas "Brexit" ministrs Deivids Frosts, vienlaikus nekārtībām Ziemeļīrijā raisot bažas par Lielbritānijas provinces destabilizāciju breksita rezultātā.

ES arī apsūdzējusi Lielbritāniju par "Brexit" vienošanās pārkāpšanu, vienpusējā kārtā atliekot robežpārbaudes Ziemeļīrijā līdz oktobrim, un šajā sakarībā pagājušajā mēnesī iesūdzējusi Londonu tiesā.

Šī tiesvedība tiks turpināta tikt ilgi, cik nepieciešams, pēc sarunām paziņojumā norādīja ES.

Sarunās Šefčovičs uzsvēra, ka "atrisinājumi vienīgi var tikt panākti kopīgu pasākumu un kopīgu struktūru ietvaros", teikts ES paziņojumā.

Britu puse norādīja, ka Briseles un Londonas nesenās tehniskās sarunas "sāka viest skaidrību par atlikušajiem jautājumiem, un radusies zināma pozitīva virzība".

Tomēr "palika vairāki sarežģīti jautājumi, un ir svarīgi turpināt par tiem diskutēt", teikts Apvienotās Karalistes paziņojumā.

Londona piekritusi intensificēt sarunas, un abas puses norādīja, ka tās Ziemeļīrijā sadarbosies ar uzņēmējiem un pilsonisko sabiedrību, cenšoties mazināt "Brexit" dēļ radušos spriedzi.

Sarunas bija centrētas uz "Brexit" vienošanās īpašo protokolu, kas izstrādāts, lai nepieļautu stingras robežas rašanos starp Apvienotās Karalistes Ziemeļīrijas provinci un ES dalībvalsti Īriju.

Ar īpašo vienošanos precēm, kas tiek ievestas no Lielbritānijas pamatteritorijas, muitas un normatīvo regulējumu kontrole tiek pārcelta uz Ziemeļīrijas ostām, un tas Londonai lojālās kopienās daudziem ir grūti pieņemama perspektīva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu