Igaunijas eksprezidents aicina aizliegt Krievijas pilsoņiem ieceļot ES (13)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.
Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Foto: REUTERS/Vincent Kessler

Bijušais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess tviterī ierosinājis visiem Krievijas pilsoņiem liegt iebraukšanu Eiropas Savienības (ES) valstīs, jo "uz spēles likta Eiropas drošība".

Pēdējā laikā Ukrainu un tās sabiedrotos Rietumos bažīgu darījusi Krievijas karaspēka savilkšana pie Ukrainas robežām un okupētajā Krimā. Ilvess savu ziņojumu publicēja neilgi pēc tam, kad Čehija izraidīja 18 Krievijas diplomātus. Lēmumu par izraidīšanu Čehijas varasiestādes pieņēmušas, nonākot pie slēdziena, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar sprādzienu munīcijas noliktavā Čehijā 2014.gadā. Sprādzienā dzīvību zaudēja divi cilvēki.

"Varbūt nepieciešams uz laiku apturēt jebkādas - un ar to es tiešām domāju jebkādas - vizītes no Krievijas," sestdien tvītoja Ilvess. "Līdz pat iebrukumam Krimā šie cilvēki augstprātīgi pieprasīja bezvīzu režīmu ar ES. Vienkārši iesaldējiet vīzas, izņemot ar ģimeni saistītu ārkārtas situāciju gadījumā. Uz spēles likta Eiropas drošība. Pietiek."

Ilvesa ierosinājums izraisīja asas diskusijas, un viņa viedoklim netrūka pretinieku.

"Ko nu tur ņemties ar sīkumiem, labāk uzreiz pieteikt karu," sarkastiski komentēja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte no Igaunijas Jana Toma. Viņa norādīja, ka Ilvesam nepiekrītot.

Čehijas policija sestdien pavēstīja, ka izsludinājusi meklēšanā divus Krievijas pilsoņus - Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu, vēstīja Eiropas mediji.

Čehijas policija atklāja, ka abi vīrieši, kā tiek uzskatīts, atradušies Čehijā laikā no 2014.gada 11.oktobra līdz 16.oktobrim, kad notika sprādziens munīcijas noliktavā Vrbeticē, aptuveni 110 kilometrus uz austrumiem no Prāgas. Divus mēnešus vēlāk citā noliktavā tajā pašā noliktavu kompleksā notika vēl viens sprādziens.

Maskava uz Čehijas soli atbildēja, izraidot 20 Čehijas diplomātus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu