No cepeškrāsns līdz ledusskapim: kas jāņem vērā, izvēloties virtuves tehniku

Foto: Publicitātes foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Nav noliedzams, ka modernās tehnoloģijas nemanāmi uzlabo un atvieglo mūsu ikdienas soli virtuvē. Piemērotas sadzīves tehnikas izvēle ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē arī visas virtuves iekārtas stilu, jo mūsdienās šīs ierīces ir ne tikai funkcionāli, bet arī dizainiski objekti. IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus atklāj, kam būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties svarīgākās iekārtas.

“Plānojot ierīču izvietojumu, vispirms vajadzētu iztēloties, kā parasti mēs katrs darbojamies un kustamies virtuvē. Vairumā virtuvju der nodalīt dažādas darba zonas, lai veidotu praktiskāku izkārtojumu. Virtuvi var sadalīt glabāšanas, mazgāšanas un gatavošanas zonās. Nepilnīgi izplānota virtuve ir nepraktiska, un rezultātā ikdienas gatavošana pārvēršas haosā,” saka Dariuss Rimkus.

Virtuves plānojuma zelta likums ir zonu izkārtojums trīsstūrī: plīts virsmai, izlietnei un ledusskapim vajadzētu atrasties viegli aizsniedzamā attālumā citam no cita, vislabāk, ja starp tiem nav vairāk par pāris soļiem.

Ja ierīces un mēbeles tiek novietotas pretim viena otrai, noteikti jāpārbauda, vai būs iespējams ērti atvērt visas durtiņas un paiet tām garām. Skapīšu novietojams parasti ir jāplāno ap ierīcēm, tāpēc ar to vietu ir jārēķinās uzreiz. Uzreiz jāpārbauda, vai viss virtuvē ir piemērotā izmērā – jāatver atvilktnes un skapīšu durvis, lai pārliecinātos, ka tās neieķersies. To var izdarīt arī virtuāli ­– bezmaksas tiešsaistes plānotājā

“Virtuvei var izvēlēties atsevišķas sadzīves tehnikas iekārtas kā dizaina akcentu, vai arī iebūvējamas iekārtas, kuras nemanāmi iekļausies fasādē.

Foto: Publicitātes foto

Virtuves iekārta ar iebūvētu sadzīves tehniku rada sakārtotas un pabeigtas telpas iespaidu. Šādu risinājumu visbiežāk iesakām nelielām telpām. Plānojot jaunu virtuves iekārtu vai vecās uzlabojumus, ir iespējams arī uzreiz izvēlēties un pielāgot iekārtas, kas der plānotajām mēbelēm.”

Ledusskapja izvēle

Ledusskapja izraudzīšanās ir viens no svarīgākajiem lēmumiem, kas jāpieņem, plānojot virtuvi. Pirms pievēršat uzmanību tā izskatam, vajadzētu ņemt vērā noteiktus parametrus, lai izvēlētos piemērotāko ierīci: ledusskapja energoefektivitātes klasi, uzstādīšanas īpatnības, ģimenes vajadzības un citas.

“Ledusskapis ir tā ierīce, kas mājās patērē visvairāk elektroenerģijas. Izvēloties labas energoefektivitātes klases ledusskapi, iespējams, izdosies ievērojami ietaupīt.

Elektroenerģijas patēriņu vērtē skalā no A līdz G (no energoefektīvākā uz mazāk energoefektīvu),” skaidro Dariuss Rimkus.

Foto: Publicitātes foto

Attiecībā uz ledusskapja izmēru, tas ir atkarīgs no pārtikas glabāšanas paradumiem un cilvēku skaita mājsaimniecībā, kā arī no pieejamās vietas virtuvē. Nelielām virtuvēm piemērotākie būs kompakti ledusskapji ar saldētavu.

Foto: Publicitātes foto

“Ledusskapi vajadzētu uzstādīt tālāk no siltuma avotiem, paredzot pietiekami daudz vietas ventilācijai un brīvai durvju atvēršanai. Ja bieži izmanto saldētavu, tad jāizvēlas ledusskapis ar ietilpīgāku saldētavu, bet, ja pārsvarā lieto svaigus produktus, tad svarīgāka būs plašāka ledusskapja daļa. Ir pieejami modeļi ar neatkarīgu ventilācijas sistēmu, kas nodrošina stabilu mitruma līmeni un temperatūru atsevišķi gan ledusskapī, gan saldētavā, tā gādājot, lai nesajauktos produktu aromāti,” piebilst speciālists.

Plīts virsmas izvēle

Plīts virsmas izvēlē svarīgākais ir saprast, cik bieži tā tiks lietota. Iespējams, viss, kas nepieciešams, ir pārvietojama plītiņa ar vienu sildvirsmu, kuru, piemēram, IKEA var iegādāties par 39,99 €.

Foto: Publicitātes foto

Bet varbūt būs vajadzīga modernāka indukcijas, stikla keramikas vai gāzes plīts virsma. Jāņem vērā, cik daudz ēdiena plānots gatavo vienā reizē. Ja virtuve ir neliela, un vienlaikus nemēdz gatavot vairākus ēdienus, var pietikt ar divām sildvirsmām.

“Ja salīdzinām dažāda veida plīts virsmas, ātrākās un energoefektīvākās ir indukcijas plīts virsmas.

Tās nodrošina ātru gatavošanu un precizitāti, jo indukcija novada visu siltumu tikai uz traukiem, kas atrodas uz tās virsmas.

Foto: Publicitātes foto

Savukārt stikla keramikas virsmas ir ļoti viegli lietojamas. Dažām ir maināma lieluma sildzonas, ko var pielāgot trauku izmēriem. Stikla keramikas virsmas izskatās profesionāli un nodrošina ātrāku temperatūras kontroli. Tās ir ideāli piemērotas ceptu ēdienu gatavošanai.”

Plīts virsmu funkcijas var atšķirties. Piemēram, dažām ir drošības funkcija, kas neļauj tās nejauši iedarbināt. Tas lieti noder tīrot, kā arī mājsaimniecībās, kurās dzīvo bērni. Savukārt pārplūšanas detektors automātiski izslēdz virsmu, ja ēdiens pārplūst pāri katla malai un izlīst uz vadības paneļa.

Cepeškrāsns izvēle

Kad jāizraugās īstā cepeškrāsns, dizainers Dariuss Rimkus iesaka ņemt vērā vairākus faktorus:

Tehniskie parametri un gatavošanas režīmi. Kādus ēdienus parasti gatavo? Cik bieži lieto cepeškrāsni? Ir iespējamas gan vienkāršas, viegli lietojamas cepeškrāsnis, kā arī modernas, daudzfunkcionālas cepeškrāsnis.

Izmērs. Cik cilvēkiem parasti tiek gatavota maltīte? Cepeškrāsnīm ir dažādi izmēri, tās var izraudzīties atbilstoši personu skaitam, kam ikdienā gatavo.

Stils. Izlem, kāds stila iekārta visvairāk piestāvētu tavai virtuvei – klasiska vai moderna.

Foto: Publicitātes foto

Viena no populārākajām izvēlēm ir konvekcijas cepeškrāsns. Tajā ar ventilatora palīdzību karstais gaiss izplatās ātri un vienmērīgi, tāpēc vienlaicīgi iespējams pagatavot vairākus ēdienus, nesajaucoties to aromātiem. Cepeškrāsnīm ar pašattīrīšanās funkciju ir tādi paši parametri kā konvekcijas krāsnīm, taču tās ir vieglāk tīrīt, jo tauki un ēdiena paliekas tiek pārvērstas pelnos, ko var viegli noslaucīt.

Ir pieejamas arī cepeškrāsnis ar tvaicēšanas funkciju – tās būs īstās tiem, kam ir svarīgs veselīgs uzturs.

Tvaicēšanas funkcija kombinācijā ar karsto gaisu nodrošina labāku uzturvielu saglabāšanos, un ēdienam izveidojas kraukšķīga garoziņa, bet iekšpusē tas ir mīksts un maigs.

Cepeškrāsnīm mēdz būt dažādas papildu funkcijas: iebūvēts gaļas termometrs, ātrais grila režīms, īpašs konditorejas izstrādājumiem paredzēts režīms, ēdiena sildīšanas funkcija, maizes un picas cepšanas režīms, ātrās uzsildīšanas funkcija un vēl citas. Ja mājsaimniecībā dzīvo arī bērni, tad jāizvēlas cepeškrāsns, kuras durtiņām ir bērnu drošības aizslēgs.

Tvaika nosūcēja izvēle

Izraugoties tvaika nosūcēju, primāri jādomā par to, vai noskatītajam modelim ir atbilstošs izmērs. Lai tvaika nosūcējs būtu efektīvs, tā platums nedrīkst būt mazāks par plīts virsmas platumu. Taču nevajadzētu aizmirst, ka ēdiena garaiņu savākšana nav nosūcēja vienīgā funkcija. Tas kalpo arī kā svarīgs virtuves iekārtas dizaina elements.

Tvaika nosūcēji var būt stiprināmi pie griestiem vai pie sienas, un to izvēle ir atkarīga arī no virtuves iekārtojuma.

Foto: Publicitātes foto

“Visbiežākā izvēle ir pie sienas stiprināmi tvaika nosūcēji. Tā kā tie ne tikai attīra gaisu, bet ir arī interjera elements, tāpēc katram ir jāizlemj, vai vēlies nosūcēju, kas izskatīsies neuzkrītošāks, vai arī izteiksmīgāku dizainu. Ir iespējami dažādi dizaini –

modeļi ar izliektu stiklu rada vieglu, gaisīgu iespaidu, bet modeļi ar taisnām, askētiskām formām ir ideāli piemēroti modernām, minimālisma stilā ieturētām telpām, savukārt noapaļotas, maigākas aprises iederēsies tradicionālā stila virtuvēs.

Sienas tvaika nosūcēji ir pieejami ar dažādu apdari un formu, tāpēc katram risinājumam var piemeklēt kaut ko savu. Jāpievērš uzmanība arī tehniskajiem parametriem, piemēram, vai ir iespējams regulēt ventilatora ātrumu un vai nosūcējam ir iebūvēts apgaismojums,” norāda Dariuss Rimkus.

Tiem, kas vēlas izveidot vienlaidu fasādi, dizaineris iesaka izvēlēties virtuves skapītī paslēpjamu tvaika nosūcēju. Tas būs neuzkrītoši iebūvēts aiz durvīm un iekļausies kopējā dizainā. Nestandarta virtuvēs ar virtuves salu tvaika nosūcējs atrodas virtuves vidū – šādā gadījumā jāizvēlas pie griestiem stiprināms modelis.

Lielu daļu nosūcēju var pievienot mājās esošajai ventilācijas sistēmai vai lietot rekuperācijas režīmā ar ogles filtru. Lai tvaika nosūcējs vienmēr būtu labā darba kārtībā, tam jānodrošina regulāra tīrīšana un apkope.

Neatkarīgi no tā, vai vēl tikai plāno savu virtuvi, vai vēlies uzlabot esošo, noderīgs palīgs var būt IKEA bezmaksas tiešsaistes plānotājs. Tajā iespējams izvēlēties un pārbaudīt dažādus risinājumus, aprēķināt nepieciešamo budžetu un salīdzināt dažādus variantus virtuāli, pat neatstājot savu mājokli. 

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu