ES nopeļ Krievijas un Ķīnas manipulēšanu ar informāciju par Covid-19 vakcīnām (3)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: olegganko/Shutterstock

Krievija un Ķīna ir pastiprinājušas "valsts sponsorētas dezinformācijas" kampaņas, nomelnojot Rietumvalstīs izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 un vienlaikus reklamējot savas Covid-19 vakcīnas, trešdien paziņoja Eiropas Savienība (ES).

"Tā sauktā "vakcīnu diplomātija" seko tādai spēles loģikai, kur ieguvēji var būt tikai tad, ja ir arī zaudētāji", cenšoties "graut uzticēšanos Rietumos ražotām vakcīnām, ES institūcijām un Rietumu/Eiropas vakcinācijas stratēģijām," teikts Eiropas Ārējās darbības dienesta (EEAS) ziņojumā. 

Krievijas mediji, varas iestādes un valsts uzņēmumi kopš decembra ir vienoti reklamējuši Covid-19 vakcīnu "Sputņik V" un ar "antagoniskiem vēstījumiem" apsūdzējuši ES šīs Krievijas vakcīnas "sabotēšanā", teikts ziņojumā.

"Prokremliskie mediji, tai skaitā oficiālais "Sputņik V" tviterkonts, ir centušies graut sabiedrības uzticēšanos Eiropas Zāļu aģentūrai (EZA) un apšaubīt tās procedūras un politisko objektivitāti."

Ziņojumā teikts, ka Krievijas valsts atbalstītie mediji mēģinājuši "radīt apmulsumu" par "Sputņik V" pieteikumu mārketinga apstiprinājumam, lai radītu iespaidu, ka EZA tīši kavē šīs vakcīnas apstiprināšanu lietošanai ES.

"Prokremliskie mediji arī apsūdzējuši EZA un ES vispār politiskā neobjektivitātē pret Krievijas ražoto vakcīnu," ziņoja EEAS. 

Ziņojumā arī teikts, ka Ķīna reklamē savas vakcīnas kā "piemērotākas attīstības valstīm", tai skaitā Rietumbalkānu valstīm, un izplata "maldinošus naratīvus" par Rietumvalstu vakcīnu drošumu un pat par jaunā koronavīrusa izcelsmi.

Krievijas suverēnā veselības fonda finansētais vakcīnas "Sputņik V" ražotājs atbildēja uz šīm ES apsūdzībām, savā tviterkontā paziņojot, ka ir mērķis "'neveiksmīgiem ikdienas informatīviem uzbrukumiem galvenokārt no dažu ES mediju puses".

Tas paziņoja, ka rīkojas "'dzīvību aizsargāšanas visā pasaulē un vakcīnu monopola, uz kuru varētu tiekties daži vakcīnu ražotāji, novēršanas interesēs", kā arī apgalvoja, ka piedalās "pozitīvā dialogā ar EZA".

"Ja EEAS uzskata, ka kāda konkrēta informācija nav precīza, tad mēs augsti novērtētu oficiālu vēstuli, kurā būtu aprakstīts, kādi konkrēti paziņojumi šķiet nepareizi faktu ziņā," paziņoja "Sputņik V" ražotājs. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu