ASV veikta kratīšana Trampa bijušā advokāta Džuliāni dzīvoklī un birojā (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalda Trampa bijušais advokāts Džuliāni
Donalda Trampa bijušais advokāts Džuliāni Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) pārmeklējis Rūdija Džuliāni, eksprezidenta Donalda Trampa bijušā personīgā advokāta, dzīvokli un biroju saistībā ar izmeklēšanu par Džuliāni aktivitātēm Ukrainā, vēsta raidorganizācija BBC.

Džuliāni advokāts norāda, ka viņa klients neesot pārkāpis likumu.

Pirms 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanām Džuliāni mēģināja atrast informāciju par nelikumībām, ko demokrātu kandidāts Džo Baidens un viņa dēls Hanters Baidens it kā esot pastrādājuši Ukrainā. Baidens vēlēšanās sakāva Trampu. Gan viņš pats, gan viņa dēls nolieguši jebkādus pārkāpumus.

Savukārt pret Trampu 2019.gadā tika sākta impīčmenta procedūra par viņa mēģinājumiem telefonsarunā ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski panākt, lai tiek ierosināta izmeklēšana pret Baideniem, tādējādi vairojot Trampa izredzes vēlēšanās.

Trešdien tika pārmeklēts bijušā Ņujorkas mēra dzīvoklis un birojs, kuri atrodas Manhetenā. Tika konfiscētas vairākas elektroniskās ierīces, raksta "The New York Times".

Pārmeklēšanai pamatā bija federālā tiesneša parakstīts orderis, kas saturēja apsūdzību, ka Džuliāni neesot reģistrējies kā ārvalstu aģents. Ārvalstu aģentu reģistrācijas likums nosaka, ka cilvēkiem, kuri darbojas kā ārvalstu aģenti kādas  citas valsts labā, ir par to jāpaziņo ASV Valsts departamentam.

Džuliāni advokāts Roberts Kostello pārmeklēšanas raksturojis kā "juridisko bandītismu".

Džuliāni vadīja centienus izdarīt spiedienu uz Ukrainu, lai tā sāktu izmeklēšanu pret Džo Baidenu un Hanteru Baidenu, kurš savulaik bija Ukrainas enerģētikas uzņēmuma valdes loceklis. Džuliāni arī spēlēja lomu ASV vēstnieces Ukrainā izspiešanā no amata, apstiprināja liecinieki Trampa impīčmenta prāvā.

Pagaidām nav zināms, vai pret Džuliāni tiks izvirzītas apsūdzības.

Hanteram Baidenam draud nesaistīta kriminālizmeklēšana par nodokļu jautājumiem, ko ierosinājis ASV Tieslietu departaments.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu