Vāc parakstus, lai datora iegāde bērnam tiktu iekļauta attaisnoto izdevumu sarakstā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Portāla "Manabalss.lv" logo.
Portāla "Manabalss.lv" logo. Foto: Edijs Pālens/LETA

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par to, lai ģimenes ar bērniem datora un nepieciešamo programmatūru iegādi varētu iekļaut attaisnotajos izdevumos.

Kā iniciatīvas autore norādīta Kamilla Nagle, kura skaidrojusi, ka lai pildītu Izglītības likumā noteikto par skolēnu nodrošināšanu ar mācību materiāliem un līdzekļiem, ģimenēm ar bērniem līdz 18 gadu vecumam ir jāļauj iekļaut datora iegāde 2020. un 2021.gada attaisnotajos izdevumos.

Viņa atzīmēja, ka jau vairāk nekā gadu skolēni mācās attālināti, un nekas neliecinot, ka viņi varētu tuvākajā laikā atgriezties skolas solā. "Ja pandēmijas sākumā šķita, ka mūsdienīgie telefoni ir pietiekami jaudīgi un gudri, tad izrādījās, ka ilgstošam attālinātām mācību procesam tie neder, jo telefonā skolēns nevar rakstīt, nevar veidot prezentācijas un izmantot citas datorprogrammas," pauda Nagle, piebilstot, ka tā rezultātā ģimenēm ir jārisina datortehnikas iegāde.

Nagle uzsvēra, ka ļoti daudzām ģimenēm tās ir nopietnas papildus izmaksas, un vēl smagāk esot tām ģimenēm, kurās ir vairāki skolēni.

"Un neaizmirstam, ka mājas jābūt vismaz vienai drukas ierīcei, un katrā datorā ir jāuzstāda licencētas programmas - arī tas ir jāparedz attaisnotajos izdevumos,"

uzskata parakstu vākšanas iniciatore, piebilstot, ka tie ir lieli ieguldījumi, kurus nevar atļauties lielākā daļa Latvijas ģimeņu.

Lai pandēmijas laikā un tās seku pārvarēšanā atvieglotu finansiālu slodzi ģimenēm ar bērniem līdz 18 gadiem, viņasprāt, katra datora, programmatūras un izdrukas tehnikas iegāde ir jāiekļauj 2020. un 2021.gada ienākumu deklarācijā kā attaisnotos izdevumus.

Tādā gadījumā vecāki, kuri iesniegs gada ienākumu deklarāciju par 2020. un 2021.gadu, varēs saņemt Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumu vismaz 20% apmērā.

Iegūstot 10 000 iedzīvotāju atbalstu, šīs iniciatīvas izskatīšanu nodos parlamentam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu