Apšaudē skolā Kazaņā nogalināti vismaz deviņi cilvēki (36)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Otrdienas rītā vienā Krievijas pilsētas Kazaņas ģimnāzijā nr. 175 notikusi apšaude, kurā gājuši bojā vismaz deviņi cilvēki, gan bērni, gan pieaugušie. Vēl vairāki desmiti guvuši ievainojumus, ziņo Krievijas mediji.

Apšaudi sarīkojis 19 gadus vecais Iļnazs Gaļavijevs, kurš skolu pabeidzis pirms četriem gadiem. Gaļavijevs tika izturēts pie ieejas skolā. Saskaņā ar sākotnējo informāciju, viņš pats padevies policijai.

Foto: Anton Raykhshtat / EPA

Vairākas dienas pirms uzbrukuma viņš esot izveidojis kontu sociālajā tīklā “Telegram”, kurā sevi dēvējis par “dievu”. Otrdienas rītā viņš šajā kontā veicis ierakstu, kurā pavēstījis, ka nogalināšot “lielu daudzumu bioloģisko atkritumu, bet pēc tam izdarīšot pašnāvību”.

Lietotnes "Telegram" kanālā "Jedu v Tatarstan" ("Braucu uz Tatarstānu") publicēts aizdomās turētā pratināšanas video, un tajā viņš stāsta, ka apzinājies sevi par dievu un ka visus ienīst.

Apšaudē izmantoto ieroci Gaļavijevs ieguvis legāli. Ieroča nēsāšanas atļauju viņš ieguvis vien divas nedēļas pirms apšaudes. Viņam bijusi gludstobra medību šautene "Hatsan escort PS".

Sākotnēji tika ziņots, ka uzbrucēji divi un, ka otrs uzbrucējs esot nogalināts policijas īstenotās specoperācijas laikā. Tomēr vēlāk informācija par otru uzbrucēju tika noraidīta.

Informācija par bojāgājušo skaitu šajā incidentā mainījusies vairākas reizes.

Sākotnēji tika ziņots par sešiem nogalinātajiem, bet vēlāk - par deviņiem, bet vēl pēc tam  - par vienpadsmit un astoņiem.

Saskaņā ar jaunāko informāciju, apšaudē nogalināti deviņi cilvēki. Šo informāciju apstiprinājušas Kazaņas varas iestādes.

Divi no bojāgājušajiem skolēniem esot izlēkuši pa trešā stāva logu.

Atbilstoši jaunākajai informācijai apšaudē dzīvību zaudējuši deviņi cilvēki - skolotāja, skolas darbiniece un septiņi skolēni.

Saskaņā ar jaunāko informāciju, apšaudē ievainojumus guvuši vismaz 20 cilvēki, tostarp 18 skolēni. Iepriekš tika ziņots, ka ievainojumus guvuši 32 cilvēki.

“RIA Novosti” ziņoja, ka skolā esot arī nograndis sprādziens. Šī informācija pagaidām nav oficiāli apstiprināta.

Uzbrucēja motīvi pagaidām nav zināmi. Skola pēc incidenta tika evakuēta. Kazaņā tika sākotnēji ieviests pretterorisma operācijas režīms, kas vēlāk atcelts.

Saistībā ar notikušo ierosināta krimināllieta par slepkavību.

12.maijs Tatarstānā būs sēru diena.

Ņemot vērā Kazaņā notikušo traģēdiju, Krievijas prezidents Vladimirs Putins licis Krievijas Nacionālās gvardes vadītājam Viktoram Zolotovam izstrādāt jaunus noteikumus par ieroču veidiem, kas var atrasties civilistu īpašumā.

Kremlī norādīja, ka dažkārt kā medību ieroči tiek reģistrēti ieroči, kas citās valstīs tiek izmantoti kā kaujas ieroči.

Foto: ROMAN KRUCHININ / AFP

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu