Kariņš prasīs Vitenberga demisiju, ja "KPV LV" frakcija to lūgs (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs Foto: Paula Čurkste/LETA, Gints Ivuskans / AFP

Ja "KPV LV" Saeimas frakcija skaidri pateiks, ka vēlas politisko piederību mainījušā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (NA) demisiju, tad Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šo demisiju pieprasīs.

To premjers apliecināja TV3 raidījumā "900 sekundes", atzīstot, ka saskaņā ar koalīcijas līgumu, kas noslēgts starp Saeimas frakcijām, viņam nemaz nebūtu citas izvēles kā vien izpildīt šādu "KPV LV" vēlmi.

Kariņš domā, ka ir diezgan plašs to cilvēku loks, kuri varētu sēsties ekonomikas ministra krēslā gadījumā, ja "KPV LV" frakcija nolems atsaukt Vitenbergu no šī amata. Uz jautājumu, vai būtu gatavs savā komandā sastrādāties ar uzņēmēju Šmidri, kurš varētu būt iespējamais "KPV LV" kandidāts ekonomikas ministra amatam, premjers konkrēti neatbildēja. "Redzēsim, kāds ir "KPV LV" frakcijas lēmums, redzēsim, kā notikumi attīstās. Es jebkurā gadījumā turu atvērtu prātu," sacīja valdības vadītājs.

Kopumā Kariņš pauda nožēlu par izveidojušos situāciju, ka laikā, kad valdībai būtu jāpieņem daudz svarīgu lēmumu, tā strīdas par varas pārdali, nevis par darāmajiem darbiem pēc būtības. "Diemžēl Nacionālā apvienība (NA) šobrīd ir izsitusi šo paritātes līdzsvaru. Es darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai šo līdzsvaru koalīcijā atkal iegūtu, lai mēs varētu turpināt kopā darīt darbu, kuru esam apņēmušies," solīja Kariņš.

Viņš apliecināja, ka līdz šodienas beigām gaidīs "KPV LV" atbildi par tās frakcijas viedokli ekonomikas ministra jautājumā.

Kā ziņots, Kariņš iepriekš paudis, ka Vitenberga lēmums pamest "KPV LV" un iestāties NA izraisa jautājumus par to, vai koalīcijas sadarbības līgums ir vai nav spēkā, kā arī liek vaicāt, kas notiek ar varas sadali starp partijām. Viņaprāt, šis nav jautājums par domstarpībām, kas saistās ar koalīcijas kopīgiem mērķiem, bet ministra partijas maiņu.

"KPV LV" Saeimas frakcijas deputāti šodien vēlreiz spriedīs, vai Vitenbergs pēc "KPV LV" pamešanas drīkstētu saglabāt ekonomikas ministra amatu. Šis būtu otrais frakcijas balsojums šajā jautājumā. Iepriekšējā reizē viedokļi frakcijā dalījušies līdzīgās daļās.

Kā sarunā ar aģentūru LETA pieļāva "KPV LV" frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Aivars Geidāns, "KPV LV" Saeimas frakcijas šodien gaidāmais balsojums varētu noslēgties par labu ekonomikas ministram Vitenbergam.

Geidāns skaidroja, ka vēl nav zināms, vai frakcijas sēdē formāli notiks balsojums. Reizē politiķis prognozēja, ka frakcijā četri deputāti balsotu par to, lai Vitenbergs saglabātu amatu, trīs balsotu par viņa noņemšanu un divi atturētos. Pie šāda scenārija Vitenbergs saglabātu amatu, un lielas pārmaiņas valdībā nebūtu gaidāmas vismaz līdz pašvaldību vēlēšanām, pauda politiķis.

Savukārt "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo aģentūrai LETA pauda, ka frakcijas balsojums ir neprognozējams un ka pats savu nostāju paudīs sēdē. Politiķis uzsvēra, ka vēlas uzlabot politisko kultūru, lai jautājumi tiek risināti "KPV LV" iekšienē un priekšlaikus netiek iznesti laukā.

Politiķis pastāstīja, ka "KPV LV" valde 11.maijā "priekšizpētes" procesā, ja ekonomikas ministra amats kļūtu vakants, uzklausīja uzņēmēja Šmidres redzējumu. Šī tikšanās gan neesot tiešs apsolījums, ka konkrētais cilvēks būs arī kandidāts, tāpat arī valdes sanāksmē nekādi lēmumi netika pieņemti, atzīmēja Možvillo.

Deputāti Edgars Kronbergs, Janīna Kursīte un Ivars Puga aģentūrai LETA apliecināja, ka nemainīs savu iepriekš pausto nostāju un frakcijas balsojumā atbalstīs Vitenberga palikšanu amatā.

Savukārt Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Kaspars Ģirģens (KPV LV) aģentūrai LETA pauda, ka balsos par Vitenberga noņemšanu no ekonomikas ministra amata. Politiķis norādīja, ka jau iepriekš paudis, ka ministram pēc aiziešanas uz citu partiju ir pašam jāatkāpjas un, ja tas netiek darīts, tad frakcijai ir "jāpalīdz".

Saistībā ar šodien gaidāmo balsojumu politiķis esot dzirdējis, ka notiek "ļoti aktīva katra deputāta uzrunāšana", norādot, ka tas paliek kā jautājums, kā notiek attiecīgā pārliecināšana. Ģirģens arī pauda, ka, ja gadījumā "KPV LV" frakcijas priekšsēdētājs Možvillo rītdienas balsojumā, piemēram, atturētos, tad jautājums būtu, vai tas nav saistīts ar slēgtajām Siguldas sarunām, kur esot piedalījušies arī Možvillo, Vitenbergs un pāris NA vadības pārstāvji.

Saeimas deputāts Ēriks Pucens (KPV LV) partijas Saeimas frakcijas sanāksmē plāno balsot par Vitenberga atsaukšanu no ekonomikas ministra amata, lai tiktu ievērots koalīcijas līgumā noteiktais par ministru amatu sadalījumu partijām.

Pucens prognozēja, ka frakcijā būs vairākums Vitenberga demisijas prasīšanai, un politiķis cer, ka šo lēmumu atbalstīs arī frakcijas priekšsēdētājs Možvillo. Vaicāts, kurš tādā gadījumā būtu "KPV LV" ekonomikas ministra amata kandidāts, deputāts pauda pārliecību, ka partijai būs spēcīgs amata kandidāts, kurš varēs sniegt atbilstošu ieguldījumu situācijā, kad ekonomikai ir grūti laiki.

Parlamentārietis Ralfs Nemiro (KPV LV) iepriekš nepiedalījās frakcijas balsojumā, kurā puse no frakcijas atbalstīja Vitenbergu. Nemiro šo balsojumu dēvē par "baltiem diegiem" šūtu un iepriekš norādīja, ka šodien "KPV LV" frakcijai būtu jābalso par sava ekonomikas ministra amata kandidāta izvirzīšanu.

Deputāte, "KPV LV" valdes priekšsēdētāja Ieva Krapāne publiski konsekventi paudusi valdes vairākuma apstiprināto pozīciju, ka Vitenbergam jāatkāpjas no amata, jo ekonomikas ministra amats atbilstoši koalīcijas līgumam pienākas "KPV LV".

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) līdz šodienas darba dienas beigām gaida "KPV LV" frakcijas lēmumu par to, vai tā vēlas ekonomikas ministra Vitenberga demisiju.

Premjers no "KPV LV" Saeimas frakcijas vadītāja Možvillo sagaida atbildi, vai "KPV LV" deputāti vēlas pieprasīt Vitenberga demisiju vai nē. Kariņš minēja, ka gadījumā, ja viņš saņems aicinājumu atsaukt no amata Vitenbergu, tad, respektējot sadarbības līgumu, viņam nebūs citas izvēles.

Turpretī NA līderis Raivis Dzintars, uz kura politisko spēku Vitenbergs pārnācis, iepriekš atzīmējis, ka tā būtu ļoti sarežģīta situācija, jo, NA ieskatā, būtisks ir ne tikai frakcijas balsojums, bet katra deputāta balsojums. Viņaprāt, "KPV LV" ir deputāti, kuri pēc būtības ilgstoši balso kopā ar opozīciju. "Cik taisnīgi ir neņemt vērā citu deputātu daļu, kas ir bijusi ar koalīciju un atbalstīja ministru? Mūsu skatījumā tā būtu netaisnīga situācija, un tā būtu dziļākā šīs valdības krīze," izteicās Dzintars.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu