"Mani bērni ir pārbijušies." Izraēlas-palestīniešu konflikta eskalācija vietējo acīm

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: HAITHAM IMAD / EPA

Kamēr Izraēla un palestīniešu kaujinieki turpina triecienus viens pret otru, gan Jeruzalemes, gan Gazas joslas iedzīvotāji gatavojas, ka pašreizējais vardarbības uzliesmojums ieilgs. Raidorganizācijas BBC korespondenti raksturo noskaņojumu katrā no pusēm.

Tas ir lielākais vardarbības uzliesmojums kopš 2018.gada. Abās pusēs ir bojāgājušie.

"Izraēlas dienvidu pilsēta Aškelona uzņēmusi lielāko daļu Gazas raķešu," norāda BBC korespondente Jeruzalemē Jolande Knella. ""Hamas" kaujinieki solīja dzīvi šeit padarīt par "elli", un vietējiem tā tagad šķiet tieši tāda. Nepārtraukti kaucošās sirēnas liek viņiem meklēt, kur patverties. Virs galvas skan skaļi blīkšķi, un debesīs redzamas baltu dūmu sliedes, Izraēlas "Dzelzs kupola" raķešu aizsardzības sistēmai pārtverot vairumu raķešu no tuvējās Gazas. Tomēr trāpīts vairākām ēkām. Divas sievietes tikušas nogalinātas. Desmitiem cilvēku nogādāti slimnīcā."

Kāda sieviete viņai aprakstīja šausmu pilno brīdi, kad neilgi pirms rītausmas raķete trāpīja viņas mājā. Sieviete tobrīd bija paslēpusies skapī.

Citi izraēlieši domā, ka abpusējie triecieni turpināsies vēl vairākas dienas. "Šis vardarbības vilnis būs ar tālejošām sekām," uzskata Josi Asulins. "Tagad, kad ir bojāgājušie, šejienieši vēlas reizi par visām reizēm atrisināt problēmu [ar "Hamas"]."

Savukārt korespondents Rušdi Abu Alufs, kurš ziņo no Gazas joslas apdzīvotākās pilsētas Gazas, norāda, ka tāda situācija tur nav piedzīvota jau vairākus gadus. "Šī bēdīgā, pārapdzīvotā pilsēta ļoti labi zina, ko nozīmē karš," viņš uzsver. "Galvenā iela pilsētas centrā ir gandrīz tukša. (..) Dažu metru attālumā no mūsu redakcijas Gazā nogranda skaļš sprādziens un gaisā pacēlās milzīgs melnu dūmu stabs, kad Izraēlas gaisa trieciens trāpīja daudzdzīvokļu mājā, kurā mitinās simtiem cilvēku. Reidā tika nogalināti divi "Islāma džihāda" militārie līderi, kuri tur slēpās."

"Izraēla nodarbojas ar terorismu, mēs esam parasti civiliedzīvotāji," Alufam stāsta sieviete, kas dzīvo ēkā. "Mani bērni ir pārbijušies. Viņi negrib atgriezties mājās, jo baidās, ka atsāksies gaisa uzlidojumi."

Gazā nav ne patvertņu, ne sirēnu, kas brīdina par uzlidojumiem. Iedzīvotājiem nekas cits neatliek, kā vien patverties savās mājās.

"Mēs nezinām, cik ilgi turpināsies kaujas. Izskatās, ka eskalācija turpinās," saka vietējā iedzīvotāja Šerina Emadadeina. "Esmu četru bērnu māte. Mēs dzīvojam dzīvoklī mājā, kurā ir septiņi stāvi. Ēkai nav pagraba, un es nezinu, kā tiksim prom, ja to sāks bombardēt."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu