Izraēlas prezidents nosoda "grautiņus" Lodā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Izraēlas prezidents Ruvens Rivlins trešdien nosodījis "grautiņus", kurus Lodā sarīkojis "asinskārais arābu pūlis".

"Grautiņu ainas Lodā un asinskārā arābu pūļa rīkotie nemieri visā valstī, ievainojot cilvēkus, kā arī bojājot īpašumu un pat uzbrūkot ebreju svētvietām, ir nepiedodami," teikts Rivlina paziņojumā.

"Izraēlas karoga noraušana un tā aizstāšana ar palestīniešu karogu, ko veikuši arābu huligāni, ir rupjš uzbrukums kopdzīvei Izraēlas valstī," piebildis prezidents.

Jau iepriekš Rivlins bija aicinājis Izraēlas arābu līderus nosodīt vardarbību, bet savā paziņojumā prezidents atzinis, ka "arābu līderu klusēšana par šīm nekārtībām ir apkaunojoša".

Viņš uzsvēris, ka izraēliešiem jābūt "gataviem un bruņotiem, stipriem un apņēmīgiem, sagatavotiem, lai aizsargātu mūsu māju".

Kā ziņots, Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien Lodā izsludinājis ārkārtējo stāvokli.

Policija apsūdzējusi vietējos arābu iedzīvotājus plašu nemieru rīkošanā.

Netanjahu paziņojums izskanēja pēc tam, kad, pastiprinoties vardarbībai starp Izraēlu un palestīniešiem, iepriekšējā naktī Lodā tika nogalināts kāds Izraēlas arābs.

Netanjahu personīgi ieradās Lodā, kas ir Telavivas piepilsēta pie Ben Guriona lidostas, lai aicinātu nomierināties.

Lodā, kur no 77 000 lielā iedzīvotāju kopskaita, 47 000 ir ebreji, bet 23 000 arābi, jau pirmdien notikušas vardarbīgas sadursmes.

Otrdienas vakarā, vēršoties plašumā palestīniešu protestiem Austrumjeruzalemē, Jordānas rietumkrastā un Izraēlas arābu pilsētās, situācija Lodā pasliktinājās.

"Daži no arābu iedzīvotājiem sāka liela mēroga nemierus, apdraudot kopienas," paziņojusi policija. "Tika dedzinātas automašīnas un nodarīti postījumi īpašumam."

Pēc Izraēlas mediju ziņām, ka Lodā ir aizdedzinātas trīs sinagogas un vairāki uzņēmumi, valdība paziņoja par papildspēku nosūtīšanu.

Lai tiktu galā ar vardarbību, mobilizēti 16 robežpolicijas vadi.

Vardarbība izcēlusies arī citos Izraēlas arābu rajonos, tostarp Akrā, Vadiarā un Džisrazarkā, kur aizturēti astoņi cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu