Tiesībsargs: Vārda brīvībai ir ļoti plašas robežas, bet tai nav absolūta brīvība (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Tiesībsargs Juris Jansons piedalās preses konferencē "Tiesības dzīvot sabiedrībā: deinstitucionālizācijas procesa un valsts sociālās aprūpes centru realitāte".
Tiesībsargs Juris Jansons piedalās preses konferencē "Tiesības dzīvot sabiedrībā: deinstitucionālizācijas procesa un valsts sociālās aprūpes centru realitāte". Foto: Ieva Leiniša/LETA

"Vārda brīvībai ir ļoti plašas robežas, bet tai nav absolūta brīvība, un to var arī ierobežot. Šī brīvība ir ļoti trausla, jo ir ļoti daudz motīvu, kas šo robežu var pārkāpt, piemēram, rasistiski izteikumi," tā šovakar Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" norādīja tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs piekrita, ka neiecietība pret dažādām sabiedrības grupām ir aktuāla problēma, un par to liecina virkne pētījumu, kā arī novērojumi soctīklu komentāros. 

"Ir ne mazums gadījumu, kad [komentāros], mūsuprāt, šī [vārda brīvības] robeža ir pārkāpta, un mēs vēršamies tiesībsargājošās iestādēs," sacīja Jansons, piebilstot, ka

robeža starp vārda brīvību un naida runu ir ļoti trausla.


"Šī robeža ir statiska. Praktiski katrs gadījums un situācija ir jāvērtē individuāli," tā Jansons, piemetinot: lai gan vārda brīvībai ir ļoti plašas robežas, tai nav absolūta brīvība un to var arī ierobežot. Šī brīvība un tās robežas ir ļoti trauslas, jo ir ļoti daudz motīvu, kas šo robežu var pārkāpt, piemēram, rasistiski izteikumi.

Tomēr krimināltiesiskās sankcijas ir galējais solis; svarīgāk, pēc tiesībsarga domām, ir vecināt izpratni un cieņpilnu attieksmi pret dažādo.

Vaicāts, pret kurām sabiedrības grupām ir novērojama vislielākā neiecietība, Jansons minēja romus, jo šai etniskajai grupai ir vērā ņemamas grūtības atrast darbu vai mājokli. Komentējot šo situāciju, tiesībsargs norādīja: lai gan pret romiem ir novērojama diskriminācija, šīs grupas pārstāvji reti vēršas ar sūdzībām Tiesībsarga birojā. Tas skaidrojams ar kopienas noslēgtību un faktu, ka tad, ja neizdodas rast dzirdīgas ausis institūcijās, šī informācija strauji izplatās kopienas iekšienē. 

Tāpat Jansons pauda, ka ir nozares, kurās vakcināciju var uzskatīt par obligātu, piemēram, medicīnā.

"Vēlos uzsvērt: ja, piemēram, mediķis atsakās vakcinēties, tad viņu nevar atbrīvot no darba pienākumu veikšanas, bet viņu var pārvirzīt veikt citus pienākumus," norādīja tiesībsargs.

Jau vēstīts, ka Tallinas ātrās palīdzības dienests pārtrauks darba līgumus ar mediķiem, kas atsakās vakcinēties pret jauno koronavīrusu.

TVNET jau rakstīja, ka Tiesībsarga birojs no 25.janvāra kopumā saņēmis 35 sūdzības jeb jautājumus, kas ir saistīti ar darba devēja prasību vakcinēties pret Covid-19, tai skaitā iespējamu obligātu vakcināciju,

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu