Mīti, kas attur pilsētniekus no kompostēšanas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mēdz uzskatīt, ka kompostēšana ir iespējama tikai dzīvojot viensētās vai vismaz pilsētas privātmājās ar iespaidīgu pagalmu. Tomēr arī pilsētas dzīvoklī ir iespējams organizēt pārtikas šķirošanu un organisko atkritumu kompostēšanu. Lūk, biežāk sastopamie aizspriedumi par kompostēšanu dzīvoklī.

Tas prasa pārāk daudz pūliņu

Lai arī varētu šķist, ka kompostēšana pilsētā ir apgrūtinošs process, tomēr tas nav nemaz tik grūti un tam ir arī zināmas priekšrocības. Pirmkārt, lielākais darbs ir atkritumu nošķiršana – starp šķirojamo atkritumu kastēm iekārto speciālu kasti ar vāku organiskajiem atkritumiem. Šeit liec tikai augļu, dārzeņu paliekas, tāpat vari droši šeit mest arī papīra dvieļus, pusdienu pārpalikumus, olu čaumalas, kafijas vai tējas biezumus, putekļusūcēja saturu, mājdzīvnieku spalvas, matus, arī atgriezumus no telpaugiem un citus organiskos produktus, kas sadalās samērā ātri. Otrkārt, nošķirot organiskos atkritumus no pārējiem, ievērojami samazināsi kopējo atkritumu daudzumu, kas savukārt ļaus ietaupīt.

Komposts piesaistīs parazītus un tārpus

Visi komposti piesaista tārpus, un tā tam ir jābūt, kā nekā – tārpi veic diezgan nozīmīgu produktu sadalīšanas darbu. Taču tas nenotiks mājoklī vai netraucēs ikdienu, ja izvēlēsies pareizu kasti, kurā veikt kompostēšanu. Izvēlies nelielu plastmasas miskasti ar vāku. Tāpat parazītus mēdz piesaistīt cepts ēdiens, piena produkti un gaļa, kuru dažkārt mēdz izmest arī kompostā.

Tas nav tā vērts

Katram ir jāsāk ar sevi – pat mazākais pozitīvais solis atstāj ietekmi uz kopējo atkritumu fona. Turklāt organisko atkritumu šķirošana ir pat zināmā mērā nozīmīgāka nekā plastmasas šķirošana. Daži vides aizstāvji un eksperti mēdz uzskatīt, ka tieši organiskie atkritumi ir pat videi kaitīgāki nekā plastmasa vai metāls.

Komposts rada smaku

Pareizi šķirojot atkritumus, kompostam nevajadzētu smirdēt ne dārzā, ne mājās. Ja komposts nelāgi ož, tas ir pārāk mitrs. Ja komposts sāk smirdēt, pievieno tam nedaudz kūdras vai melnzemes, ko izmanto augu pārstādīšanai, un visu sajauc.

Kompostēt dzīvoklī nav iespējams

Kompostu var ierīkot teju jebkur, ir nepieciešama tikai motivācija. 1980. gados Japānā tika izgudrota Bokaši kompostēšana – atkritumu kompostēšanai tiek pievienoti mikroorganismi, kliju un melases maisījums jeb “Bokaši tēja”, kas paātrina sadalīšanās procesu un samazina smakošanu. Šādu kompostēšanu ir iespējams veikt nelielā un noslēgtā traukā, un process aizņem vien divas nedēļas – jau tad to ir iespējams izmantot dārza augsnes bagātināšanai. Turklāt ar šo metodi kompostā droši var izmest arī piena produktus, gaļu un kaulus.

Par komposta tvertnes dzīvesvietu izvēlies balkonu, garāžu, pagrabu vai virtuves skapīti zem izlietnes. Mazliet sarežģītāks jautājums ir komposta izmantošana – ne visiem ir pieejams dārzs, pagalms vai pat dobe, kur likt kompostēto materiālu. To vari izmantot dažādiem nolūkiem – sajauc to ar augsni un izmanto puķupodā, savu tuvinieku kapu kopiņas augsnes bagātināšanā, aizved kompostēto materiālu uz vasarnīcu vai atdod radiem, kam pieder lauku mājas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu